Ramona Lind er Årets tromsøværing:

– Jeg håper at Charlie ser på meg fra et sted

Hun sier hun aldri har angret på at hun sto fram, og at hun også etter Charlies død valgte å fortsette kampen. Vi møtte henne hjemme på Sortland.

PÅ SORTLAND: Langs veien der Ramona Lind bor på Sortland dundrer det semitrailere forbi i stor fart nesten annethvert minutt. Hun var nominert, og vant Årets tromsøværing, for sitt utrettelige arbeid for å trygge veiene i nord.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Blant de ti kandidatene til Årets tromsøværing var det en nominasjon som utpekte seg: Ramona Lind (46).

Ikke bare fordi hun ikke er fra Tromsø, men fordi hun i sitt livs verste tid valgte å stå fram og kjempe.

Moren til den 22 år gamle tromsøstudenten Charlie Dan Lind, har helt siden ulykken på E8 i januar 2019, jobbet for tryggere vinterveier i nord.


Charlie Dan Lind (22) er død

– Charlie Dan døde i dag og tok en bit av hjertet mitt med seg. Sorgen er så ubeskrivelig vond, sier moren Ramona Lind.


Og for den innsatsen har hun blitt et kjent fjes over hele landet.

Det var iTromsø som møtte henne først på intensivavdelingen på UNN der Charlie lå livstruende skadet.

Nå har iTromsøs lesere kåret henne til Årets tromsøværing. Og hun vant med god margin.

Første julen uten Charlie

Avisa møter henne hjemme på Sortland i Vesterålen denne førjulsdagen.

Huset som Charlie og broren David har vokst opp i er pyntet til jul.

Dette blir den første julen uten Charlie. Han døde på UNN 21. mars 2019, etter å ha ligget to og en halv måned i koma.

Siden har Ramona fortsatt å heve stemmen, hun krever strengere regelverk for trailersjåfører: At dårlig skodde og uerfarne sjåfører på vinterføre blir stoppet på grensene, at bøtene heves og at kravene til dekk og trailere skjerpes.


– Gir håp om tryggere vinterveier

Fra neste høst innfører regjeringa strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy, og øker gebyrsatsene for brudd på kravene.


Hjemme i stua, der bildet av Charlie henger i bakgrunnen, overrekkes hun premien fra iTromsøs journalist.

– Jeg håper at Charlie ser på meg fra et sted og tenker: «steike mamma, den der nailet du!»

HJEMME I STUA: Ramona mottok prisen hjemme i stua i Vesterålen fra iTromsøs journalist Silje Løvstad Thjømøe.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Seks priser

– Jeg er veldig beæret, og det er veldig hyggelig. Jeg er så takknemlig for den jobben som dere gjorde i avisa iTromsø. Dere var de første som møtte meg, og dere fulgte opp umiddelbart med nye saker. Dere dro ut på kontrollene og snakket med mange aktører, det var ikke sånn at det handlet om Charlie i alle sakene, og det var viktig for meg, sier Ramona og fortsetter:

– Det var budskapet, det var saken, og det bygde oppunder det jeg hadde sagt. Jeg tror at uten den begynnelsen så hadde det aldri blitt den samme saken verken for meg eller folket.Ramona ble i tiden før jul nominert til hele seks priser: Årets tromsøværing, årets vesteråling, årets nordlending, Astrid Gunnestads minnepris (kåret av Tara), årets navn (i VG) og Nordlys' kåring av årets nordlending. Hun har vunnet fem av dem.

VANT FLERE PRISER: Da iTromsø møtte Ramona noen dager før julaften hadde hun allerede vunnet Årets nordlending av NRK og Astrid Gunnestads minnepris (gitt ut av Tara).  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

– Jeg har aldri angret

– Med det bakteppet som er, så er det ikke bare hyggelig. Jeg skulle ønske at Charlie var i live og at jeg aldri ble kjent for dette. Men når livet nå ble slik, så er det veldig hyggelig. Og det er med på å ta meg litt ut av sorgen. Jeg får noe annet å fokusere på.

Samme kveld som Charlie hadde krasjet med den utenlandske traileren valgte Ramona i samråd med familien å stå fram og fortelle om ulykken i sosiale medier. Dagen etter møtte hun mediene på sykehuset. Det er hun glad for at hun gjorde.

– Jeg har aldri angret, for mitt rop har blitt hørt. Charlies liv var ikke forgjeves, og jeg vet han hadde villet at jeg skulle gjøre dette. Da jeg fikk en stemme, så måtte jeg bruke den. Jeg hadde angret hvis jeg ikke gjorde det.

DØDE: Charlie Dan Lind døde på UNN 21. mars 2019, etter å ha ligget i koma siden 7. januar.  Foto: Privat

– En del av hjertet mitt i Tromsø

Da iTromsø møter Ramona er det noen dager til julaften, men for 46-åringen fra Vesterålen er det lite som minner om julefred. Etter at hun vant Årets nordlending i NRK har ikke telefonen stått stille. «Alle» vil ha en bit av moren til Charlie.

– Jeg tenkte kanskje at Tromsø-folk må være lei av meg, så mye som jeg har vært i avisene. Men så nominerer de meg og stemmer meg fram til denne prisen, sier hun og tar et dypt sukk:

– Det er helt spesielt å få bli Årets tromsøværing. Det var i Tromsø Charlie bodde og det var der han døde. Jeg la igjen en del av hjertet mitt i Tromsø, så den byen vil alltid ha en spesiell plass hos meg.