Flinkest i nord — men fortsatt for dårlig på landsbasis

Det viser resultatene av hele 3963 kontroller gjennomført over hele landet i 2019.

– Vi ser at bilbelte, bilstol, lavere fart, sikrere biler, bedre veier og mer kunnskap redder liv, sier direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk. Illustrasjonsfoto: Jan Haas / NTB scanpix 

nyheter

Kontrollene gjennomføres årlig utenfor barnehager og skoler i regi av Trygg Trafikk og forsikringsselskapet If i samarbeid med politiet. De avdekker om barna er riktig sikret i bilen.

– Stadig flere barn sitter riktig i bilen. Likevel ser vi at mange voksne ikke har forstått hvor viktig det er at barn under fire år sitter bakovervendt, sier kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, Silje Kristine Hansen.

Årets tellinger viser nemlig at 64 prosent av barn under fire år nå sitter i bakovervendt barnestol. Det er en økning fra i fjor, da tallet var 57 prosent, og en markant forbedring siden 2013 da bare 41 prosent av de minste satt bakovervendt, heter det i ei pressemelding fra If.

Sikres dårlig

– Det er positivt at flere forstår at bakovervendt barnestol er den sikreste måten å sikre barn under 4 år. Likevel betyr det at 35 prosent av de minste barna fortsatt sitter i forovervendt barnestol eller på bilpute. Det er for dårlig! Mange norske foreldre og andre som kjører med barn har en lang vei å gå, fortsetter Hansen.

– Småbarns hoder er store og tunge i forhold til resten av kroppen. Det øker faren for nakkeskader ved en ulykke. Men hvis barnet sitter bakovervendt, fordeles trykket over en større del av kroppen. Derfor mener vi i Trygg Trafikk at barn skal sitte bakovervendt til de er minst 4 år og gjerne lenger, sier Hansen.

Mangelfull kunnskap blant voksne

Tallene viser at Nord-Norge nok en gang er flinkest. Hele 77 prosent i de nordligste fylkene sikrer nemlig smårollingene bakovervendt. På annenplass kommer Oslo med 65 prosent. Vestlandet er igjen dårligst med bare 59 prosent bakovervendt sikring av de minste.

– Årsakene til at mange voksne fortsatt velger å sikre barna feil vei er mange, sier leder for skadeforebygging i If, Jan Olav Nilssen.

– Noen skylder for eksempel på at barna blir bilsyke eller urolige. Men en landsrepresentativ undersøkelse Trygg Trafikk og If gjennomførte i fjor, avslørte at 7 av 10 rett og slett ikke visste hvor lenge barn burde sitte bakovervendt. Det sier oss at mangel på kunnskap fremdeles er et stort problem, sier han..

Det er flere ting som er viktig å tenke når det gjelder sikring av barn i bil.

– I tillegg til å sikre barna rett vei, er det flere andre ting som er viktig å huske på også for de større barna. Bilbeltet skal alltid sitte over skulderen og stramt over hoften – aldri under armen, bak ryggen eller noe annet sted. Derfor er det viktig at foreldre sjekker jevnlig at beltet sitter som det skal og ikke er tvinnet eller slakt. Ta også av tykke ytterjakker, sier Jan Olav Nilssen i If.