Bønder fornøyd med første slåtta: – Ser veldig bra ut

Bøndene kan gå vinteren lyst i møte. Avlingene hos Erling Bratsberg på Kastnes i Dyrøy er over dobbelt så store som i fjor etter den første slåtta.

Fornøyd: Melkebonde Erling Bratsberg i Dyrøy er godt fornøyd etter den første slåtta. Han har mer enn dobbelt så mye fôr sammenlignet med i fjor.  

nyheter

Det forteller lokallagslederen for Salangen og Dyrøy i Troms Bondelag. Bratsberg er akkurat blitt ferdig med den første slåtta.

Bøndene er fornøyd

– Det ser veldig bra ut. Vi har fått masse fôr, det er over dobbelt så bra som i fjor. Men det var jo et veldig dårlig år i fjor, sier han.

– Jeg har snakka med flere i Salangen, Dyrøy og i Balsfjord og det ser veldig bra ut, det er nok fôr og bøndene er fornøyd, sier han.

– Det kommer av at vi hadde en bra vår. Det var litt kaldt i juni, men det ble bra likevel. Det er ikke den tidligste slåtta vi har hatt. Men det var bra med gress når vi kom i gang, sier han

Ser bra ut for vinteren

– Klarer du deg med egne jorder?

– Nei, vi har masse leiejord, noe de aller fleste har i dag. Heldigvis går det greit å få leie, sier han.

– Hvert år er vi veldig spent på hvordan det blir. Nå ser det veldig bra ut for vinteren. Vi slår to ganger hvert år, men noe sparer vi til beite på den andre slåtta, sier han.

Driftsbygningen fungerer bra

Bratsberg og kona Nina Bolle har investert 12–13 millioner kroner i ny driftsbygning som de tok i bruk i vår.

– Hvordan fungerer det i ny-fjøsen?

– Det fungerer veldig bra. Vi var litt spent over at kyrne skal melke seg selv, gå inn og ut av fjøsen. Men det fungerer også veldig bra. Det er veldig lettdrevet nå i forhold til tidligere, sier Bratsberg.

Melkebonde Ole-Hallstein Østgaard i Fagerfjell i Lenvik kommune sier de har et ganske normalt år.

– Ja, det er sånn passelig, omkring midt på treet hos oss. Det er ikke lite og det er ikke masse, sier han.

Målselv-bonde Alf Arild Sandvoll ble ferdig med den første slåtta for ei uke siden. Han melder også om et normalår.

– Det er omtrent som i fjor. Det er tørt og fint og lette forhold. Og jeg forventer at andreslåtten blir kjempebra, sier Sandvoll.