Nyhetsdøgnet fredag 12. juli

En kort oppsummering av nyhetsdøgnet lokalt, regionalt, nasjonalt og globalt.
nyheter

Troms:

17.06, Ramfjord: UP har hatt laserkontroll ved Ramfjordmoen. Det resulterte i et førerkortbeslag, 111,86 kilometer i timen i 60-sonen. En mopedfører ble også bøtelagt for å ha trimmet mopeden. Han kjørte i 75 kilometer i timen på en 50-kubikk, opplyser operasjonslederen ved Troms politidistrikt.

06.52. Bardufoss: Flere ungdommer har søkt om plass på medier og kommunikasjon ved Bardufoss videregående skole i år enn de siste åra.

– Det er bedre søkning på medier og kommunikasjon, og det er jeg veldig glad for. Av en eller anna grunn har det vært dårlig søkning de siste årene. Litt av grunnen kan være overgangen fra yrkesfag til studieforberedende, sier rektor Michael Erstad til Nye Troms.

Les mer her.

02.29, Kvaløya: Melding om trafikkulykke på Tisnes. Nødetatene er på stedet. Fører fremstår som uskadd etter sjekk av ambulansepersonale. Politiet oppretter sak med mitanke om promillekjøring. Bilen er totalskadet. Hendelsesforløpet er foreløpig uklart, melder Troms politidistrikt. Klokken 03.23 skriver politiet at bilen likevel ikke fremstås som totalskadet. Bilen står i fjæra og er trolig kjørbar. Mistenkte er en utenlandsk mann i 20-årene. Han mistenkes også for kjøring uten gyldig førerkort.

Norge:

12.29, Oslo: Politiet oppdaget fredag formiddag en mann på elektrisk sparkesykkel på vei gjennom Operatunnelen i Oslo sentrum.

– Vi så ham på kameraene våre. Etter farten å dømme er dette en elektrisk sparkesykkel. Den kjører på den lille skulderen mellom veggen og veien. Dette er både forbudt og livsfarlig, sier operasjonsleder Tor Jøkling i Oslo politidistrikt til NTB.

Politiet sendte ut en patrulje for å stanse mannen like før klokken 12.

– Det viste seg å være en utenlandsk turist, som hadde fulgt ruteanvisningen fra Google Maps. Turisten forsto imidlertid raskt at dette ikke var forsvarlig, og hadde kjørt ytterst forsiktig i retning utgangen, opplyser operasjonslederen.

(NTB)

12.00, Kristiansand: To barn er påkjørt ved Abra Havn ved Dyreparken i Kristiansand. Et av dem er fløyet til sykehus med luftambulanse.

Meldingen om ulykken kom litt etter klokka 10.30 fredag.

Ifølge politiet var de to barna involvert i en arbeidsulykke med et motorkjøretøy inne på området Abra havn.

– Ett barn fremstår som uskadd, og ett barn var ved bevissthet da det ble fraktet bort med luftambulanse, skriver politiet på Twitter klokken 11.50.

Administrerende direktør i Dyreparken, Per Arnstein Aamot, opplyser til Fædrelandsvennen at to barn er blitt skadd i ulykken, og at et av parkens elektriske kjøretøy var involvert.

– Vi har opprettet et pårørendesenter for de pårørende og andre som var involvert og så det som skjedde. Vårt fokus er å ta oss av de involverte besøkende og ansatte, sier Aamot til avisen.

(NTB)

11.45: To ganger i år har Norge avvist EUs bønn om hjelp til å få relokalisert migranter som er plukket opp i Middelhavet. Det er EU-kommisjonen som har kommet med forespørslene til Norge, men begge gangene har svaret vært nei, får NTB bekreftet fra Justis- og beredskapsdepartementet.

– Ved vurderingen ble det blant annet lagt vekt på at relokalisering kan øke insentiver for personer uten beskyttelsesbehov til å legge ut på reise over Middelhavet, og at det kan bidra til å opprettholde et marked for smuglerne, sier kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen.

Les mer her.

07.34, Arendal: En person er funnet død etter en brann i en bolig ved Vollenetoppen i Arendal. Brannen brøt ut ved 4.30-tiden natt til fredag. Meldingen om brannen kom klokka 4.39. Da nødetatene kom til stedet, var huset overtent.

– En person er ikke gjort rede for etter brannen. Det er gjort funn av en død person i branntomta, opplyser operasjonssentralen i Agder politidistrikt.

Politiet hadde fredag vakthold på åstedet, og stedet skal undersøkes av kriminalteknikere.

– Årsak til brannen er ukjent, melder politiet.

(NTB)

05.26, Oslo: Politiet er på vei til en adresse etter å ha fått melding om et avfyrt skudd. "Vi er i kontakt med en mann som er skadet", skriver OPS politiet Oslo på Twitter. Klokken 06.04 melder politiet at det pågår en politiaksjon, og at de foreløpig har kontroll på én person som mistenkes for forholdet.

04.55, Nøstvetttunnelen: En bil er stanset rett før tunnelåpningen i nordgående retning. To personer løp fra bilen. Bilen er srjålet i løpet av natten. Politiet søker med flere patruljer i området etter gjerningspersonene, melder politiet i Øst. Klokken 06.01 er søket avsluttet, uten resultat.

04.39, Arendal: Politiet fikk melding om brannen ved Vollenetoppen klokken 4.39 og meldte drøyt ti minutter senere på Twitter at nødetatene var på stedet, og at huset var overtent.

Operasjonsleder Eyvind Formo i Agder politidistrikt sier til NTB at han foreløpig ikke har flere opplysninger om hvorvidt det var folk i huset.

– Det er altfor tidlig å si noe om. Jeg venter på tilbakemelding fra dem som er på stedet, sier Formo til NTB rett før klokken 5. Kort tid etterpå opplyser han til VG at de er i kontakt med én beboer og jobber med å få kontakt med de andre som er registrert på den aktuelle adressen.

(NTB)

03.57, Larkollen: Politiet rykket ut etter melding om en mann sm hylte og skrek og var til sjenanse. Mannen i 30-årene var aggressiv og truende overfor patruljen. Patruljen brukte pepperspray på mannen. Mannen pågrepet for vold mot offentlig tjenestemann, trusler og narkotikabesittelse, melder politiet i Øst.

00.05, Granli: Trafikkulykke på RV2 hvor en fotgjenger er påkjørt. Den skadde er kjørt til Kongsvinger sykehus for behandling. "Ukjent skadegrad, men mannen var bevisst da nødetatene kjørte fra stedet", melder politiet i Innlandet. Klokken 05.30 melder politiet at den skadde er lettere skadet etter sammenstøtet.

Verden:

10.45, Sør-Korea: Flere titalls demonstranter samlet seg i Sør-Koreas hovedstad Seoul fredag for å protestere mot konsumering av hundekjøtt. Omtrent 20 motdemonstranter var også til stede under protesten utenfor den sørkoreanske nasjonalforsamlingen. Disse ønsker en legalisering av bruk av hundekjøtt som menneskemat. Ifølge en tradisjonell tro er 12. juli den første av de tre varmeste dagene i Sør-Korea. Mange av landets innbyggere tror at ved å spise hundekjøtt eller kyllingsuppe, vil de være bedre rustet til å takle varmen. NTB

05.56, USA: R&B-legenden R. Kelly (52) er pågrepet i Chicago av føderale etterforskere for menneskehandel, opplyser politikilder til NBC. Etterforskerne skal sammen med politiet i New York ta med seg 52-åringen til New York, opplyser kildene til NBC. Flere detaljer er ventet fredag.R&B-stjerna erklærte seg ikke skyldig i retten i Chicago i juni etter å ha blitt tiltalt for ytterligere elleve tilfeller av seksuelle overgrep. Fire av de tiltalepunktene gjelder særdeles skjerpende omstendigheter knyttet til seksuelle overgrep. For disse anklagene risikerer den tidligere Grammy-vinneren 30 års fengsel. Totalt består overgrepstiltalen mot artisten av 21 punkter. R. Kelly har vært gjenstand for ulike etterforskninger i sexrelaterte saker i nesten 20 år. (NTB)

02.50: Mens Boeings ulykkesrammede 737 MAX-modell fortsatt står på bakken, utpekes det en ny sjef for flytypen. Det kommer fram i et notat fra flyprodusenten torsdag, som nyhetsbyrået Reutershar fått tilgang til.

Eric Lindblad går av med pensjon innen få uker, etter knapt et år i sjefsstillingen, sier direktør for Boeings passasjerflyavdeling, Kevin McAllister, i notatet. Mark Jenks, som har jobbet i Boeing i 36 år, overtar. Jenks kommer fra jobben som leder for prosjektet med å utvikle neste generasjons mellomstore passasjerfly for Boeing. Han har også fått mye av æren for å få selskapets Dreamliner på rett vei. Til sammen 346 mennesker mistet livet i to 737 MAX 8-ulykker i Indonesia i oktober i fjor og Etiopia i mars. Etter Etiopia-ulykken ble flytypen satt på bakken av luftfartsmyndigheter over hele verden. Utskiftningen av Lindblad er den første i Boeings toppledelse siden ulykkene, ifølge nyhetsbyrået AFP. (NTB)

00.46, Sudan: 16 offiserer skal være pågrepet som følge av et mislykket kuppforsøk i Sudan, opplyser militærjuntaen i landet, ifølge statlige medier. (NTB) Les mer her.