Nyhetsdøgnet onsdag 10. juli

En kort oppsummering av nyhetsdøgnet lokalt, regionalt, nasjonalt og globalt.
nyheter

Troms:

21.57, Oteren: UP har hatt fartskontroll på E-6 i 50 km/t- sone. Det endte med at syv bilførere ble anmeldt og fikk førerkortet beslaglagt. Tre bilførere ble ilagt forenklet forelegg for fartsovertredelser.

20.05, Karlstad: Politiet fikk melding om uaktsom forbikjøring før bakketopp på Rv. 855. Politiet stanset aktuelt kjøretøy og føreren, en øst-europeisk turist, ble ilagt et forenklet forelegg på kr. 6800,-  for ulovlig forbikjøring uten tilstrekkelig sikt. Forelegget ble vedtatt, opplyser politiet.

12.35, Tamokdalen: Det er nå gjort funn av den død person i skredet i Tamokdalen. Funnet ble gjort av en av politiets hundeekvipasjer. Avdøde blir fraktet til UNN for obduksjon og identifisering, melder Troms politidistrikt. Pårørende til den savnede er informert om funnet.

09.08, Tamokdalen: Troms politidistrikt at de gjennomfører nye søk etter den siste omkomne etter skredulykken i Tamokdalen i januar. Søket gjennomføres med hund. 339-skvadronen bistår med helikopter, opplyser politiet.

08.29, Tromsø: Den automatiske bagasjehåndteringen ved Tromsø lufthavn brøt onsdag morgen sammen på grunn av en teknisk feil. Passasjerer opplevde dermed i morgentimene at de var nødt til å forlate bagasjen for å rekke flygingene sine, skriver Nordlys.

06.54: Ap får 16,8 prosents oppslutning på en ny måling i Tromsø. Det skriver NTB. Det er dårligere enn ved noe valg siden krigen i ishavsbyen. Med en nedgang på 3,2 prosentpoeng siden mai, havner Ap rett bak Høyre på målingen gjennomført av In Fact.

06.27, Tromsø: Politiet har avholdt en fartskontroll på fylkesvei 862 Kvaløya i en 50-sone. Fire forenklede forelegg er utstedt. Den høyeste målte hastighet er 67 kilometer i timen.

Norge:

10.09: Organisasjonen OMOD frykter muslimer blir forfulgt etter at Diskrimineringsnemnda avgjorde at det ikke er diskriminering å kreve at man hilser på begge kjønn, skriver NTB.

– Diskrimineringsnemnda sender ut utydelige signaler som er vanskelige for folk å forstå, sier Akhenaton de Leon, leder av Organisasjon mot offentlig diskriminering (OMOD) til Vårt Land.

OMOD-lederen sier de nå ønsker å få en rettsavgjørelse om muslimer i arbeidslivet skal kunne nekte å hilse på det motsatte kjønn. Derfor vurderer de nå hvorvidt de skal ta ett av de to vedtakene om spørsmålet videre til retten.

– Jeg opplever dette som et spørsmål om juss mot politikk. De som reagerer på praksisen, handler mer ut ifra politisk ståsted enn det juridiske, sier OMOD-lederen.

Les mer her.

09.44, Berkåk: 5.000 liter sild flyter i veibanen på fylkesvei 700 i Berkåk i Trøndelag. Et vogntog mistet lasten med 50 tønner sild i en skarp sving.

– Det er veldig mye sild. Det ligger over hele veien, sier operasjonsleder Kamilla Engen i Trøndelag politidistrikt til NTB.

Traileren har mistet 50 tønner sild med 100 liter i hver. Både brannvesen og politi er på stedet. Veitrafikksentralen har sendt entreprenør som skal forsøke å få ryddet opp. Men Engen er usikker på hvordan de skal få fjernet all fisken. (NTB)

07.54: Sykepleierforbundet frykter at kritisk lav bemanning på sykehusene kan gå ut over liv og helse i sommer, melder P4 Nyhetene.

– Pasientene får mindre tilsyn og da er det større fare for at det oppstår kritiske situasjoner, hvor det blir pasientskader eller sykdom som ikke blir oppdaget, sier forbundsleder i Sykepleierforbundet, Eli Gunnhild By til kanalen.

Forbundet har vært i kontakt med samtlige helseforetak, og sier at bemanningssituasjonen er krevende flere steder.

04.30, Stavanger: Politiet i Sør-Vest fikk melding om en arbeidsulykke på GMC Hundvåg. En mann (40) fikk klemskader, men var våken og bevisst da han ble kjørt til Stavanger universitetssykehus. Politiet opplyser at de har startet etterforskning for om mulig finne årsak til ulykken.

04.22, Drammen: Politiet i Sør-Øst har pågrepet to menn som hadde gjort innbrudd i et lager i Havnegata tilhørende namsmannen. Det var et vekterselskap som oppdaget mennene og varslet politiet.

02.47, Bamble: Politiet rykket ut på en melding om mulig biltyveri i Langesund. Det viste seg å være flere menn som forsøkte å taue bort en bil involvert i et trafikkuhell. "Ingen av personene på stedet hadde gyldig førerkort, og den ene var påvirket av alkohol. Sak opprettes, melder politiet i Sør-Øst.

02.23: For to år siden solgte Coop 200.000 engangsgriller. I fjor falt salget med 20 prosent til 160.000, skriver Nationen. Hittil i år er det solgt 50.000 av de omstridte grillene.

– Årsaken er nok at sommerne i fjor var preget av tørke og forbud mot grilling utendørs, mens sommerværet i år frister mindre til impulsgrilling, sier kommunikasjonssjef Lise Mette Kjellberg i Coop Norge.

Norgesgruppen trakk sine engangsgriller tidligere i år fordi de ble for varme på undersiden. Men selv uten sammenlignbare salgstall i år, har også de merket at salget har gått ned siden 2017. (NTB)

01.31, Lærdalstunnelen: Et kjøretøy har kjørt i fjellveggen i Lærdalstunnelen. Store materielle skader, melder Vest politidistrikt. Bilfører er kjørt bort i ambulanse. Klokken 02.31 opplyser politiet at ulukken har skjedd rundt seks kilometer inne i tunnelen. Klokken 05.01 opplyses det at bilfører er fløyet i Luftambulansen til Førde sukehus. Skadeomfanget er ukjent.

01.25, Holmestrand: Melding om arbeidsulykke med anleggsmaskin i et steinbrudd. Klokken 01.49 melder politiet i Sør-Øst at en mann i 20-årene var fører av maskinen, og at vedkommende har store smerter og kjøres til akuttmottaket. "Anleggsmaskinen har veltet ned en skrent. Politiet undersøker hendelsesforløpet", melder politiet.

00.32, Oslo: Like før midnatt ble to unge jenter utsatt for en mann som blottet seg for dem, samt onanerte. Dette skjedde på Grefsen kirkegård. Jentene løp fra stedet. Beskrivelse av mannen: rundt 20-25 år, ca 170 centimeter, blondt hår, tredagers skjegg, lubben, iført svart genser, jeans og bar på en bag. Politiet i Oslo opplyser videre at mannen skal ha snakket dansk. "Vi har patruljer som set etter ham, men ønsker også tips om noen har sett en mann som passer beskrivelser", melder OPS politiet Oslo.

Verden:

02.59, USA: En hvit mann har erkjent at han drepte en svart 17-åring i USA fordi han følte seg truet av at gutten lyttet til hip/hop. Drapet har skapt kraftige reaksjoner. Overvåkingsbilder viser en hvit mann som følger 17-åringen inn i Circle K i Phoenix i den amerikanske delstaten Arizona forrige uke. Politiet sier at mannen deretter knivstakk gutten i halsen.

Tirsdag opplyser politiet at de har pågrepet en 27 år gammel mann som har erkjent drapet. Han har forklart til politiet at han følte seg truet av at tenåringen lyttet til hip/hop-musikk.

Hendelsen har skapt kraftige reaksjoner på sosiale medier. På Twitter trender emneknaggen #JusticeforElijah. Cory Booker, en av demokratenes presidentkandidat, krever at drapet skal omtales som en hatforbrytelse. (NTB)

02.33, Papua Ny-Guinea: Over 20 er drept de siste dagene etter at det har brutt ut vold mellom etniske grupper på Papua Ny-Guinea. Avisen Post-Courier melder at 24 er drept i Karida og nabolandsbyen Peta siden lørdag. Landsbyene ligger i provinsen Hela i høylandet på Papua Ny-Guinea. Først ble seks drept i et bakholdsangrep, før de dreptes familiemedlemmer utførte et hevnangrep der mellom 16 og 18 personer ble drept, ifølge avisen.

– Dette er ikke en stammekonflikt der to parter møter hverandre ansikt til ansikt, men en gerilja-aktig voldsbølge der man utfører bakholdsangrep, sier den lokale politisjefen, Teddy Augwi.

(NTB)