Situasjonen rundt «dødsalgene» er fremdeles stabil i Troms

Torsdag ettermiddag melder Fiskeridirektoratet at situasjonen rundt de såkalte dødsalgene fremdeles er stabil i Troms. I Nordland er det derimot høy dødelighet.

SITUASJONEN ER STABIL: Ifølge kommunikasjonsdirektør i fiskeridepartementet, Anette Aase, er situasjonen rundt de såkalte dødsalgene stabil i Troms.  Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix

nyheter

– Rundt tusen fisk er døde, men vi er ikke sikre på at det er på grunn av algene på dette tidspunktet, sier kommunikasjonsdirektør ved fiskeridepartementet, Anette Aase.


Bekrefter funn av dødsalger på Kvaløya

Det er funnet død laks i to oppdrettsanlegg ved Kvaløya i Troms som eies av børsnoterte Lerøy Seafood, melder Fiskeridirektoratet. Analyser viser funn av dødsalgen Chrysochromulina.

Mandag ettermiddag denne uka meldte Fiskeridirektoratet at de såkalte dødsalgene ikke så ut til å komme nordover mot Tromsø. På tirsdag kveld fikk de likevel melding om endret adferd hos fisken og «noen hundretalls» døde fisk, ved fire anlegg på yttersida av Kvaløya.

Havforskningsinstituttet: – Oppdrett har ikke skylden for algeoppblomstring

Oppdretterne kan ikke klandres for algeoppblomstringen som har tatt livet av 7,7 millioner laks, konkluderer forskere ved Havforskningsinstituttet.

Universitetet i Tromsø tok tirsdag en rask gjennomgang av prøver fra anleggene, og de viste høy tetthet av ulike alger, blant annet Chrysochromulina-algen, «dødsalgen».

Onsdag hadde situasjonen stabilisert seg, og den er fremdeles stabil ifølge Aase.

– Det er fremdeles mye alger i havet i Troms, men slik det ser ut nå er det rolige forhold, sier Aase.