Lakseprisfall etter algeslakt fortsetter: – Det er kaos

Lakseprisfallet som startet forrige uke fortsetter. Neste uke ventes prisen ned ytterligere fem kroner til rundt 52 kroner kiloen.

PRISFALL: Lakseprisene fortsetter ned neste uke, presset av økte volum i forbindelse med algeslakt.   Foto: Mowi

nyheter

Den giftige algeinvasjonen i Troms og Nordland har så langt ført til 12.000 tonn tapt fisk ifølge Fiskeridirektoratet. I tillegg har det vært masseslakting for å unngå algedød, og disse volumene presser nå prisene i markedet ned.


Vil tillate oppdrettere å øke biomasse:

– Venter utfordrende tider

Salangen-ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp) vil ha med regionrådene i Sør-Troms og Midt-Troms på muligheten for å øke maksimalt tillatt biomasse (MTB) for oppdrettere som er rammet av alger.

Neste uke ventes prisene i snitt å falle med rundt fem kroner til rundt 52 kroner kiloen, ifølge kilder E24 har snakket med.

– Det er klart det er mer kaos her nå på grunn av slaktingen etter algene, sier en eksportør, som tror situasjonen vil vedvare de neste ukene.

Til sammenligning lå prisene på drøye 65 kroner per kilo i uke 20, helt i begynnelsen av algeproblemene, ifølge SSB.

Lavere priser på kort sikt

Eksportøren sier det både er mer opptak og et mer nervøst marked på grunn av giftalgene.

– På kort sikt er det negativ for prisene, men på lengre sikt er det positivt, sier han.


Algedøden i Astafjorden:

Har tapt flere titalls millioner kroner

Salaks AS har foreløpig vært spart for flere algeangrep. Men nå er det klart at verdier for flere titalls millioner er gått tapt på grunn av algedøden.

– Prisøkningen på sikt kan bli betydelig hvis det viser seg at 50-60.000 tonn fisk forsvinner fra markedet, så for andre halvår er jeg optimist med tanke på prisene, tilføyer han.

Han understreker at problemene ikke er over ennå og at konsekvensene av algene nok er verre enn folk er klar over.

En produsent bekrefter utviklingen og forteller at det nå er stor usikkerhet i markedet.


– Det gikk bare et øyeblikk, så begynte det å regne død fisk

På én uke har en giftig alge påført oppdrettsnæringen i Norges største oppdrettsfylker katastrofale tap. Søren Balteskard så nær all fisken i oppdrettsanlegget sitt bli utslettet på kort tid av den dødelige algen.

– Det kan nok stemme med et fall på rundt fem kroner på grunn av algene, men når den situasjonen er klar, så vil det nok bli rolig en periode og da kan prisene stige igjen, sier han.

Flere analytikere har i det siste nedjustert sin forventning til volumveksten i Norge i år, og oppjustert prisestimatene