Jobber på spreng for å ha plantene klare

Det er hektiske dager ved Vågan gartneri på Senja. Georgius og kona Marita Murkes jobber 16-timersdager for å gjøre klar 18.000 planter til åpninga.

Lange dager. Gartner Georgius Murkes og kona Marita Murkes jobber lange dager for å få alt på plass til åpningen 1. juni i Vågan Gartneri på Senja.  Foto: Susanne Noreng

Sol. Mai-dagene har hatt mye sol som gir optimale forhold inne i drivhusene.  Foto: Susanne Noreng

Populær. Blomsten Surfinia er veldig populær blant kundene på Vågan gartneri på Senja.  Foto: Susanne Noreng

Farger. Det er mange flotte og muntre farger å se inne i drivhusene til Vågan gartneri.  Foto: Susanne Noreng

Snart klar. Vågan gartneri er snart klar for å ta imot kunder.  Foto: Susanne Noreng

nyheter

– Vi starter halv sju om morgenen og gir oss ikke før klokken er ti-elleve om kvelden, forteller gartner Georgius Murkes og kona Marita Murkes.

De smiler mens de forteller om de lange arbeidsdagene. De vet av erfaring at det er det som kreves av dem i mai, etter å ha drevet gartneriet i idylliske Vågan i 15 år.

– Ja, det er nesten mer hektisk nå før åpningen enn det er i salgstiden, sier Marita.

– Dagene nå går i å legge opp småplanter i potter, vanning, klipping, plukke bort dårlige blader, spraye plantene og å gjøre alt klart til åpning 1. juni, forteller Georgius.

Han er opprinnelig fra Nederland og har 24 år bak seg som gartner. Først drev han gartneri i Kåfjord, før han så bygde opp gartneriet i Vågan sammen med sin kone. Her har de for det meste egenproduserte blomster av stiklinger og frø. Totalt tipper Georgius at han har rundt 18.000 planter.

Arbeidet før sesongen starter allerede i januar. Men det er først i slutten av mars at dagene blir mer og mer travle.

– Mai er den verste måneden, hvor mye skal skje samtidig. Det handler mye om timing og å gjøre ting til rett tid for at plantene skal bli best mulig, forklarer Georgius og Marita.

Gode værforhold

Georgius tar til å vanne blomstene mens vi prater.

– Det er mye vann som må til, heldigvis har vi nok av vann i Norge.

Utenfor skinner sola, og gjør det varmt og godt inne i drivhuset. Denne våren har værforholdene vært veldig gode for gartneriet.

– Det har vært mye sol i mai, og da får fotosyntesen virke bra, sier Georgius.

Når vi besøker gartneriet er det en drøy uke til åpningen 1. juni. Og er det sol rundt åpningsdagen er det fare for at det vil bli trangt om plassen i gartneriet.

– Ett år hadde vi 200 biler her på åpningsdagen. De sto i kø bort etter veien. Da hadde vi hatt en lang periode med godvær, og folk var veldig sugne på blomster, forteller de.

– Det er som regel veldig mange folk de første dagene vi har åpent, og så jevner det seg litt ut etterhvert, fortsetter de.

Populære planter

Som regel har de åpent hele juni og en stund ut i juli også.

– Det kommer litt ann på hvor lenge vi har blomster, sier Georgius.

– Hvilke blomster er mest populære da?

– Det går veldig mye av Surfinia. Den er stor og holder seg igjennom hele sommeren. Ellers går det mye i pottenellik, Million Bells, Lobelia, spansk Margeritt, og så har Geranium blitt populær igjen, sier Marita.

Det våres i bakkene og det er dermed hektiske dager på Vågan gartneri på Senja.