– Veldig vanskelig å vite når og hvor slike skred løsner

NVE advarer om at varmere vær kan føre til flere naturlig utløste skred i Nord-Norge.

ADVARER: NVE advarer mot at varmere vær kan føre til flere naturlig utløste snøskred som er vanskelig å forutse. 

nyheter

I en pressemelding fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) kommer det frem at det varmere været øker faren for naturlig utløste skred i den nordligste landsdelen.

Gir ingen forvarsel

Dette skyldes et vedvarende svakt lag som ligger dypt i snødekket. Det gir ikke fra seg faretegn som drønn eller at snødekket sprekker opp, vises det til i pressemeldingen.

– Når det nå blir varmere og etterhvert litt våtere vil snødekket over bli våtere og mykere, og siget i snøen øker. Da kan man regne med at det plutselig kan gå noen store eller svært store naturlig utløste skred som løsner nede i det vedvarende svake laget, vises det til.

– Det er veldig vanskelig å vite når og hvor slike skred løsner. Hold derfor god avstand til bratte fjellsider. Hvis det først løsner et skred på det svake laget kan skredet bli svært stort, sier vaktleder i Snøskredvarslingen Heidi Bache Stranden i pressemeldingen.

Flere farer lurer

I tillegg til dette skredproblemet vil det være økt fare for våte løssnøskred og mindre flakskred, samtidig som sjansen for skavlbrekk også øker med stigende temperatur og nedbør som regn de neste dagene.

De som ferdes i terrenget oppfordres til å følge med på varsom.no, og lese de ferske snøskredvarslene som legges ut hver dag.