Oppgraderer skredfaren til nest høyeste nivå

Etter snøfallet og uværet natt til tirsdag er snøskredfaren i Troms oppgradert til nest høyetse nivå tirsdag formiddag.

Kraftig snøfall har ført til stengte veier på Senja, både på grunn av snøskred og fare for snøskred. Hvis det blir flyforhold skal Statens vegvesen i løpet av dagen prøve å sprenge ned skred ved hjelp av helikopter.

SPRENGE Ved hjelp av en såkalt daisybell vil Statens vegvesen forsøke å sprenge ned snøskavler på Senja tirsdag.  Foto: Geir Bekkevoll

SKRED Skredfaren er oppjustert til nest høyeste, faregrad fire av fem, tirsdag.  Foto: Stein Nilsen, Førstehjelp og redningsopplæring Troms

nyheter

– Det er dårlig binding mellom lag i fokksnøen, skriver NVE på nettsiden Varsom.no på området Sør-Troms, som omfatter Senja, Indre Troms og Vesterålen.

Les mer om stengte veier her

Det har gått flere ras på Senja, som har stengt flere veier. Også veien til Rødbergshamn på Lenvikhalvøya har vært stengt tirsdag på grunn av ras.

Statens vegvesen meldte tirssdag at de ville prøve å sprenge ned skred ved hjelp av helikopter, slik at veier kan bli åpnet igjen. (Se video i videovinduet over).

– På grunn av værforholdene klarer ikke helikopteret å fly i dag, det blir derfor ikke gjennomført noen aksjon i dag. Værmeldingen er bedre for onsdag 13. februar, hvis mulig så gjennomføres det et nytt forsøk da, meldte Statens vegvesen senere.

NVE advarer på det sterkeste mot ferdsel i terrenget slik forholdene er nå. Det kan gå snøras nærmest over alt.

– Skal du bevege deg ute i terrenget tirsdag, så bør du holde deg unna skredterreng som er brattere enn 30 grader, og utløpssoner for skred.

NVE opplyser at områder i le for hovedvindretningen vil være mest utsatt for snøskred.

Her kan du se alltid oppdatert lokalt værvarsel

Kraftig vind kombinert med et solid polart lavtrykk med mye nedbør i form av snø slo inn over Midt-Troms natt til tirsdag. Mange hadde problemer og mye jobb for å måke seg ut på morgenen.

Og det er bare å rydde unna snøen, for om et par dager kommer regnet.

Dette skriver Varsom.no om snøskredfaren i Troms tirsdag:

«Mye nedbør og vind natt til tirsdag og utover dagen danner ustabile fokksnøflak i mange heng. Naturlig utløste skred er sannsynlig. Bygevær kan gi lokale variasjoner i vind og nedbørsmengde, og på grunn av usikre værprognoser er utbredelsen av skredproblemet usikkert. Faren for naturlig utløste skred er ventet å avta utover kvelden. Det finnes flere lag av kantkorn og begynnende kantkorn som kan utgjøre et problem der de er mest velutvikla og nå når det blir lastet inn mye snø.»