– Én som omkommer i trafikken er én for mye

Trygg Trafikk maner trafikkantene til forsiktighet i høstmørket.

FERIE: Trygg Trafikk minner om at høstferie, mørke kvelder og dårlig vær kan være en skummel kombinasjon. Derfor oppfordrer de alle til å bruke reflekt. 

  • Kjør etter forholdene. Høstmørket har kommet og veiene kan være glattere enn du tror.
  • Skal du til fjells? Bytt til vinterdekk nå!
  • Hold farten nede og avstanden oppe.
  • Sjekk værmeldingen og vær forberedt.
  • Ikke stress selv om det er mye trafikk. Det viktigste er at dere komme trygt fram og kan nyte høstferien.
nyheter

Mens skoleelevene i Nord-Norge har høstferie torsdag og fredag, er høstferien allerede i gang for mange elever i sør. Høstferie kan også bety mer trafikk på veien.

Søndag kom Statens vegvesen ut med tall på antall omkomne i trafikken for september, samt så langt i år. Mens 17 personer mistet livet i trafikken i september, har 80 mennesker mistet livet så langt i år.

– Forferdelig. Dette er langt mer enn tall og statistikk. Vi snakker om mennesker, skjebner, familier, etterlatte og berørte lokalsamfunn, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Etter flere alvorlige ulykker og 17 omkomne i september-trafikken, oppfordrer Trygg Trafikk norske bilister til å ta det med ro i ferieutfarten, påpekes det i en pressemelding.

– Økning

17 omkomne i trafikken er over dobbelt så mange sammenlignet med samme tid i fjor. I tillegg ble flere hardt skadd i en måned med flere alvorlige ulykker.

– Vi ser dessverre en økning i antall drepte i september. Én som omkommer i trafikken er én for mye, og vi har langt igjen til visjonen om null drepte og hardt skadde i trafikken, sier Bård Morten Johansen, seniorrådgiver i Trygg Trafikk, i en pressemelding.

Med høstferien kommer ofte et værskifte med vind og regn i lavlandet og snøfall i fjellet. Kombinasjonen av høstvær og økt trafikk, som følge av skoleferie, gjør at risikoen for ulykker øker, påpeker Trygg Trafikk.

Til tross for at fristen for å legge om til vinterdekk ikke er før 15. oktober i Nord-Norge, er det noe du bør vurdere om du skal til fjells mener Johansen.

– Vær forberedt på frost og glatte veier hvis du skal til fjells. Det første du bør gjøre er å skifte til vinterdekk. Ta det med ro, ikke ta unødvendige sjanser og hold oppmerksomheten på trafikken, sier seniorrådgiver Bård Morten Johansen til alle som skal på høstferie.

Høyere krav

Dårlig vær og mørke kvelder påvirker sikt og føre. Det stiller enda høyere krav til oss sjåfører. I tillegg stiller det krav til at fotgjengere og syklister tar på seg refleks og lykt.

– På våte og glatte veier kan bremselengden være hele fire ganger lengre enn på tørr asfalt. Da er det viktig å kunne se fotgjengere og syklister i god tid for å kunne reagere, avslutter Bård Morten Johansen.