Zamiar Ibrahim (18) og skole-kamerat Troka (17) fikk fredag beskjed om å forlate Senja videregående skoles lokaler i Finnfjordbotn, hvis ikke ville de bli eskortert ut av politiet. Årsaken er at Sjøvegan mottak har delt personopplysninger med Fylkeskommunen – som førte til at de mistet skoleplassen.

– Etter mange telefoner til fylkeskommunen, til mottaket og UDI kom det frem at en ansatt ved mottaket har sendt brev til Fylkeskommunen om at vi ikke lengre har opphold og dermed ikke har rett på skoleplass. Det er ikke lov til å dele slike opplysninger videre uten i det hele tatt å snakke med oss om det. Det har vi nå tatt advokat på, sier Ibrahim.

Ikke endelig

Når det kommer til oppholds-tillatelsen, påpeker Ibrahim at saken ikke er endelig.

– Dette er en sak vi har anket og avslaget kan dermed ikke ses på som endelig. Denne opplysningen har jeg sendt til fylkeskommunen, sier Ibrahim.

Tungt

Begge guttene var frem til i starten av august, beboere på Gibostad mottak for mindre-årige enslige asylsøkere. Ibrahim kommer fra Kurdistan i Iran og Troka fra Albania. Nå har Ibrahim fått vite at brevet fylkeskommunen mottok ble sendt to dager før de faktisk var overført til Sjøvegan. Guttene sier de tar beskjeden om å ha mistet skoleplassen svært tungt.

– Dette kan ikke være lov. Hver dag siden vi fikk beskjeden har jeg måtte gå en tur, gjøre noe annet slik at jeg ikke bruker hele dagen på å tenke på dette. Det er stressende og jeg kan nesten ikke huske sist jeg spiste ordentlig. Det føles som de bare vil ha oss ut og bort, sier Ibrahim.

Mottaksleder Jenny Myrvoll sier til Folkebladet at de ikke har sendt ut noe brev fra mottaket.

– Det er ingen brev som har gått herfra som inneholder personopplysninger. Vi har ikke sendt noe til utdannings-etaten, slikt gjør vi ikke, det har vi ikke lov til, sier Myrvoll.

Hun påpeker at det finnes regler for skoleplass, og det er viktig å få frem hva som står i opplæringsloven.

Dokumentasjon

Fylkesråd for utdanning Roar Sollied bekrefter derimot at de har mottatt informasjon fra Sjøvegan.

– Det skal være oversendt dokumentasjon fra mottaket og jeg må understreke, dette er ikke noe vi har etterspurt, sier Sollied.

Når det kommer til skoleplassen håper Sollied at det vil løse seg når dokumentasjonen har kommet frem til fylkeskommunen.

– Vi tar gjerne imot alle vi kan få til utdanning i Troms. Dette fordi vi faktisk har bruk for både ungdommer og arbeidskraft. I dette tilfellet er det snakk om to personer som har fått avslag, og utreisedato som er overskredet. Den ene har tatt kontakt med oss, hevder å ha anket saken og sender derfor inn denne dokumentasjonen. Den har vi ikke mottatt enda. Dermed kan vi ikke, ei heller vil vi, overprøve UDI på noen måte. Får vi klarert forholdene rundt opphold er de hjertelig velkommen tilbake, sier Sollied.

Folkebladet har etter sam- talen med fylkesråden forsøkt å få en ny kommentar fra Sjøvegan mottak vedrørende brevet med personopplysninger, men har etter gjentatte forsøk ikke fått svar fra senterlederen.

Sjøvegan mottak skal ha sendt personopplysninger om to av deres beboere til fylkeskommunen uten tillatelse. Foto: Morten Dokka
Roar Sollied, fylkesråd for utdanning, sier guttene er velkommen tilbake hvis dette med opphold blir klarert. Foto: Jørn Myreng / iTromsø