Fra første januar i år har Dyrøy hatt status som næringsmessig omstillingskommune.

Klart for kickoff

Under NæringsDRIV på Dyrøyseminaret, onsdag 19. september er det klart for kickoff, da sparkes VOX-Dyrøy i gang for alvor. I tre år kan de støtte lokale utviklingsprosjekter med nærmere tre millioner kroner i året. Målet er å opprette 25 nye arbeidsplasser. Og om de når målet kan det bli ytterligere tre år som omstillingskommune.

– Omstillingskommune-arbeidet bygger på et konsept der vi bruker ei verktøykasse Innovasjon Norge har. De har også ei tett oppfølging av det arbeidet vi gjør, sier daglig leder for programmet, Stig Stokkland.

– Prosessen har vært lang fram til dit vi er i dag der vi er i gang og behandler søknader fra næringslivet om forstudier og forprosjekter de ønsker å sette i gang. Målet er jo å bidra til 25 nye arbeidsplasser i løpet av en treårs periode. Og det kan bli ytterligere tre år. Da kan det bli aktuelt med 50 nye arbeidsplasser, sier ordfører Marit Alvig Espenes (Ap).

Oppfordrer til å søke

– Det viktigste kan bli å videreutvikle eller få knoppskyting fra de bedriftene vi allerede har i Dyrøy. Vi ønsker å støtte forstudier og forprosjekter der noen går inn og undersøker om ideer er liv laga. Og hva som må til for å gå i gang. Men så har vi den regionale vekstnæringer som for eksempel havbruksnæringa som det ligger utviklingsmuligheter i, sier hun.

– Men næringslivet i Dyrøy er nok ikke godt nok kjent med de mulighetene som ligger i å søke midler fra oss. Vi ønsker derfor at flere kommer på banen med gode ideer og søknader, sier Stokkland.

– Vi oppfordrer absolutt flere til å komme med søknader, sier Alvig Espenes.

Ledig industriområde med kai

En åpenbar mulighet for utvikling er Espenes industriområdet med kai og en hall på 800 kvadratmeter som ikke er i bruk.

– Det er klart at det er et potensial her. Utviklingen som skjer i sjømatnæringa og tilknyttet leverandørvirksomhet er veldig interessant forhold til utvikling av dette industriområdet. Det ligger jo midt i Solbergfjorden med store produksjonsområder nært. Vi har jo flere næringsaktører som ikke har forretningsadresse i Dyrøy, men også disse kan søke midler hos oss, sier Stokkland.

Mottaksstasjon i Dyrøy

Det har kommet inn flere interessante søknader. Det kan også trekkes fram et forstudie for tilrettelegging for lokale fiskere.

– Det viser seg at fiskere i Dyrøy, Sørreisa og Sør-Senja ikke har noen plasser å levere fisken. De må gå til Harstad eller rundt Senja. Vi ser nå på hvordan vi kan lage en såkalt mottaksstasjon i Dyrøy i samarbeid med fiskemottak. Det kan da bli en slags underavdeling av et fiskemottak der en lagrer fisken kort tid på kjølerom før henting, sier Stokkland.

– Dette er interessant fordi denne muligheten mangler og det kan føre til at flere tar løs på fiske i området, sier Alvig Espenes.

Det kan også nevnes at det har kommet inn søknader for å sjekke ut dyrking av jordbær i tunnel og et forprosjekt for å sjekke ut om det er drivverdig med boer geit som kjøttfe på Dyrøya.

Ni har fått midler

Så langt har VOX-Dyrøy innvilget midler til ni prosjekter hittil i 2018 for å sjekke mulighetene for utvikle nye arbeidsplasser i Dyrøy:

– Kunstworkshops for reiselivsnæringa 100.000 kroner.

– Videreutvikling av Fårikålfestivalen. 100.000 kroner.

– Forprosjekt boer-geit som kjøttfe. 119.000 kroner.

– Etableringsstøtte – dyrking av jordbær i tunnel. 50.000 kroner.

– Forstudie-Næringsvennlig kommune. 100.000 kroner.

– Utviklingsprogram for handels & servicenæringen. 60.000 kroner.

– Forstudie – Espenes Industriområde. 50.000 kroner.

– Forstudie- tilrettelegging for lokale fiskere. 25.000 kroner.

– Forstudie nyetablering. 48.650 kroner.

FORPROSJEKT: VOX-Dyrøy har tildelt 50.000 kroner til et forstudie på Espenes industriområde. Foto: Privat