Det er tellere satt ut av Midt-Troms friluftsråd som dokumenterer tallenes tale. Espen Prestbakmo, daglig leder av friluftsrådet, forteller at det alltid er en viss feilmargin med slike målinger, men poengterer samtidig at de er rimelig trygge på at de har fått gode tall fra tellingene.

– Tidligere har vi kun hatt toppboka og spørreundersøkelser å støtte oss på, mens vi nå med tellerne har godt dokumenterte tall å vise til, sier Prestbakmo.

Gjennom tellerne er det dokumentert at mellom 8.000 og 9.000 personer har besteget Segla fra midten av mai til midten av august.

– Er tallene som forventet?

– Ja, egentlig. Vi har jo visst at mye folk går til Segla, men ikke hatt faktagrunnlaget til å kunne dokumentere det. Derfor er det veldig bra at vi nå har dette på plass.

140 om dagen på det meste

Fortsatt forventer Prestbakmo valfarting til Segla de kommende månedene. For som han påpeker så er august — en god turmåned — ennå ikke helt unnagjort, samt at september, som også lokker mange ut på tur, står for dørene.

– Jeg tipper vi passerer 11.000-12.000 før sesongen er over.

Ikke overraskende, spesielt med tanke på det elendige juniværet, så var juli den mest populære måneden for Segla-tur i sommer. Tellerne viser en gjennomsnittstrafikk med 140 toppgåere til Segla denne måneden. Hele perioden sett under ett, fra midten av mai til midten av august, var gjennomsnittstrafikken på 70 om dagen.

– Vi må jo se det som positivt at Segla er blitt så attraktiv, men samtidig er det helt klart også utfordringer med dette. Derfor har vi fra friluftsrådet tatt initiativ til å få Segla inn som en nasjonal turiststi, opplyser Prestbakmo.

Nasjonal turiststi

Nasjonale turiststier er en tilskuddsordning hos Miljødirektoratet som skal ivareta natur- og opplevelsesverdiene ved et utvalg naturområder som mottar særlig stort besøk.

– Segla er en plass som kommer til å få mye besøk fremover uavhengig av hva vi gjør, og det er derfor viktig å få tilført midler for å kunne legge gode planer for området, både for tilrettelegging og infrastrukturen rundt.

Folkehelsekoordinator Hege Bekken i Lenvik kommune legger til:

– Med nasjonale turiststier jobbes det mye med planer for å tilrettelegge områder best mulig, både for at turister skal få en god opplevelse, men også for at trafikken ikke skal gå utover de som bor der. Det er også et fokus at trafikken skal gi ringvirkninger i området, sier Bekken.

Nasjonale turiststier får tilført midler til å nettopp disse tingene. Håpet er at Segla kan få sertifisering som nasjonal turiststi i 2019. Kommer dette på plass, mener Prestbakmo at fjellet kan bli et av reiselivsnæringas fyrtårn på Senja.

– I utgangspunktet ligger dette litt utafor friluftsrådets hovedmandat, men vi har både kommunen og destinasjonsselskapet med oss nå og forhåpentligvis enda sterkere framover. Ikke minst for næringa er det en gavepakke om Segla blir sertifisert som en nasjonal turiststi, poengterer Prestbakmo.

Kaotiske tilstander

Aleksander Uteng, fjordgårdværing og Ap-representant i Lenvik kommunestyre mener det vil være helt fantastisk om Segla får status for nasjonal turiststi.

– Og for Fjordgård sin del er det også helt nødvendig. På grunn av trafikken har det vært direkte kaos her ute i sommer. Kommunen var flink som fikk i orden en midlertidig løsning for toaletter og søppel, men det har vært et enormt problem med parkering av biler overalt, sier Uteng.

For som kjent er lille Fjordgård «vert» ikke bare for de som skal opp på Segla, men også de som tar turen til de populære nabofjellene Hesten og Barden. I tillegg opplever man nå at også fjellene litt lenger ut, Kongan, begynner å tiltrekke seg besøkende. Alt i alt blir det et enormt trykk på bygda.

– Alt i alt er jeg hellig overbevist om at vi sikkert har hatt 20.000 mennesker innom her i løpet av sommeren, sier Uteng.

Sjøl synes han det er vanskelig å forstå den vanvittige interessen for Segla. Men så legger han til at det kanskje er vanskelig å forstå fascinasjonen når man bor mitt oppi det hele. Historisk sett er det også bare de siste årene at det har vært noen trafikk å snakke om opp til Segla.

– I 1999 var det bare ni stykker som gikk på Segla det året — jeg og de fem andre i klassen min, samt tre andre, forteller Uteng.

I 2009-2010 startet fjelleventyret, ifølge Uteng, og siden har det bare eksplodert. Parkeringstrøbbel og kaotiske tilstander til tross, så er han glad for Seglas popularitet.

– Det er en del infrastrukturmessige ting som må løses, men jeg velger å se på disse som positive problemer. Interessen for Segla og de andre fjellene er en gave som vi skal være veldig glade for, og så må vi heller fokusere på å løse utfordringene etter hvert som de kommer, sier Uteng, som peker på at tilstrømminga av turister genererer muligheter.

Dessuten er han sikker på at Seglas tiltrekningskraft bare kommer til å bli sterkere med årene som kommer.

Prosjekter i fleng

Næringssjef i Lenvik kommune, Hege Vigstad, sier at de i kommunen i alle høyeste grad har fokus på de infrastrukturelle utfordringene i Fjordgård i forbindelse med tilstrømminga av turgåere.

– Det er mye som skjer på mange kanter. Vi i kommunen har søkt om midler til bærekraftig besøksforvaltning, hvor åtte kommuner i lag søker midler fra Troms fylkeskommune. Her er det snakk om å utpeke de kritiske områdene med mest trykk, for så å finne ut hvordan det kan tilrettelegges. Vi har fått midler til å gå igang med en forprosjekt, og videre skal det i et hovedprosjekt beskrives hvilke behov vi har, sier Vigstad, som påpeker at Segla helt klart utpeker seg som ett av de kritiske områdene.

Vigstad viser også til flere andre prosjekter som pågår utenfor kommunens regi — Visit Senja regionen som har et prosjekt innen bærekraftig utvikling og friluftsrådet med et prosjekt for merking og klopping. Næringssjefen viser også til den vedtatte regionale næringsplanen som ut peker reiseliv som ett av fokusområdene.

– Det er så mye som har poppet opp at vi nå må sette oss ned og få en oversikt slik at vi får noe fornuftig ut av det — at vi ikke trør i hverandres bedd. I løpet av de neste ukene vil i så måte alle som jobber med de ulike prosjektene bli innkalt til et møte.

POPULÆRT: Det er godt kjent at Segla er blitt svært populært å besøke de siste årene. Tallenes tale for årets sesong bekrefter populariteten. Foto: Jill Heidi Uteng
Daglig leder av Midt-Troms friluftsråd, Espen Prestbakmo og folkehelsekoordinator Hege Bekken i Lenvik kommune er glad for at Segla-tallene nå er godt dokumentert. Foto: Privat
Fjordgårdværing og kommunestyrerepresentant Aleksander Uteng etterlyser at det tas grep for å løse blant annet parkeringsproblemene i Fjordgård. Foto: Folkebladet
Slik så det ut i sommer i Fjordgård ved oppgangen til Hesten og Kongan når pågangen av besøkende var som verst. Foto: Privat