Formasjonen i tilknytning til fjellet Inste Kongen har passende nok fått navnet Kongeporten. Enn så lenge har ikke den unike fjellformasjonen blitt noen attraksjon, noe som nok høyst sannsynlig henger med at få er kjent med det unike platået.

Selv om han er opptatt av å få folk ut i naturen, så håper Espen Prestbakmo, daglig leder av Midt-Troms friluftsråd, at det ikke blir noe valfarting til Kongeporten.

– Egentlig håper jeg på at den forbigår litt i stillhet, og det er på den ene siden med bakgrunn i at det er en krevende tur lengre unna allfarvei. Rent sikkerhetsmessig er den også mer utsatt. I tillegg er det en drikkevannskilde i området, noe som gjør at vi ikke ønsker å stimulere til økt trafikk hit. Det er bra at noen steder forblir skjulte perler, sier Prestbakmo.

Guiding fremfor folk på laup

Likevel er det ikke til å komme unna at Kongeporten er å finne bare «et steinkast» unna populære Segla, Barden og Hesten, samt at fjellrekka Kongan har blitt stadig mer populær de siste årene. Noe stadig flere bilder lagt ut på sosiale medier vitner om. Prestbakmo ser derfor at det fort kan skje at Kongeporten blir en attraksjon.

– Det er bare sånn at noen ting er utenfor vår kontroll.

Skulle populariteten smelle til for Kongeporten håper Prestbakmo på at reiselivsnæringa tar grep.

– Kanskje kan det være en idé om noen starter med guidede turer dit. En guide vil kunne se til at turen foregår på en skikkelig og trygg måte, samt ta de nødvendige forholdsregler med tanke på forurensing og sånne ting.

– Er guidede turer å foretrekke fremfor at folk går til Kongan og Kongeporten på egen hånd?

– Helt klart. Med det får man også en større verdiskapning lokalt, understreker Prestbakmo.

Folkehelsekoordinator Hege Bekken forteller at de også i Lenvik kommune er oppmerksomme på den økende trafikken til Kongan. Også hun nevner drikkevannskilden, samt et mer utilgjengelig område, som grunner til at kommunen ikke ønsker å tilrettelegge for valfarting hit.

Forplikter

– Vi er heldige som har allemannsretten som gjør at vi kan ta oss dit vi vil, men samtidig følger det noen plikter om å ta vare på naturen rundt oss. Det er kjempebra at folk inspireres til å dra ut på tur, enten det er for å ta bilder eller det er for treninga sin del, men samtidig er det noen negative sider om mange drar til det samme området, sier Bekken.

– Kan kommunen bli tvunget til å ta grep som en følge av den økende trafikken?

– Vi følger med på hva som skjer, og om det oppstår et behov så kan det nok vurderes å iverksette tiltak. Samtidig er det jo slik at det med det tilrettelegges for økt trafikk, noe som ikke er ønskelig for dette området, sier Bekken.

KONGEPORTEN: Først den siste tida er den spesielle formasjonen Kongeporten blitt litt kjent, men fortsatt er det nok mange som er ukjente med fenomenet. På bildet kan man se spissen av Segla i bakgrunnen. Foto: Renate Renland