Tirsdag åpna Nor-Fishing 2018 i Trondheim. Messa er etter hvert blitt et godt etablert møtested for alt som rører seg innen fiskerinæringa. Selve åpninga var det Kronprins Haakon som stod for. Han snakka varmt om havet og rikdommene som befinner seg der, og ikke minst viktigheten av å ta vare på denne arven.

– Da vi besøkte Svalbard i sommer, fikk jeg selv se hvordan plast hadde drevet i land der oppe. Fra fiskebåter, kunne det se ut som. Så her har vi en enestående mulighet for å bidra til et bedre miljø, oppfordra han.

Nyutnevnt fiskeriminister, Harald Tom Nesvik, talte også til den store forsamlinga.

– Jeg er ny i jobben, men har lang erfaring fra fiskerinæringa, poengterte han. Statsråden høstet for øvrig lattermild begeistring blant de frammøtte da han i humoristiske vendinger fortalte om følelsen han fikk da telefonen om ministerposten kom fra Erna Solberg.

Senjahopen

Det er rift om hver stand på Nor-Fishing, og mange har fått nei på sine henvendelser. Det har imidlertid ikke lokale aktører fra Troms fylke, hele tjue i tallet. De har samla seg på en felles stand, og én av disse er Berg kommune og Senjahopen fiskerihavn.

Hildegunn Simonsen og Nicklas Johansen betjener standen når Folkebladet er innom. Førstnevnte står for logistikk og innkjøp ved Nergård i Senjahopen, mens Nicklas, som kommer fra samme bygd, studerer Havbruksdrift og Ledelse i Bodø. Skjønt han har planer om å returnere til Senja etter endt utdannelse.

– Senjahopen fiskerihavn er et av fyrtårnene i Berg kommune, slår duoen fast.

Lykkes

De framhever viktigheten av å være synlig på slike arenaer, ikke minst overfor politikerne.

– Vi kan ikke være stille. Her må vi bruke utestemmen, smiler Simonsen.

Når det gjelder Senjahopen fiskerihavn, er planene regulert. Og planene, de består blant annet av containerhavn og utdyping av innseilinga.

– Vei, strøm og vann må på plass. Det blir veldig viktig for Senja 2020, og det er mange som jobber for dette. Budskapet må jo være riktig, for det er ei lang prioriteringsliste, sier Simonsen.

I bakgrunnen ruller bilder fra Senjahopen over en storskjerm.

– Vi ønsker å vise oss fram for alle. Flere fiskebåter tar vi også gjerne imot. Vi har jo mye på plass allerede, med blant annet velferdsbygg, sier Johansen.

Noe sololøp er dog ikke veien.

– Nei, vi lykkes bare hvis vi samarbeider. Da gjør vi hverandre gode, avslutter de.

Kronprins Haakon åpna evenementet på tirsdag. Rundt 15.000 mennesker er ventet å besøke messa, som varer i fire dager. Foto: Begge foto: Ronny Trælvik