Hansen mener det er lite sannsynlig at saken kommer opp for retten i løpet av de første åtte ukene.

Kan bli tre dager i retten

– Hun er nå varetektsfengsla i åtte nye uker. Om hovedforhandlingene blir beramma i denne tiden så er det slik at hun kan sitte på denne varetekten inntil dom er avsagt. Men i dette tilfelle vil jeg anta at de ikke klarer å beramme saken i denne perioden. Så jeg tror det vil bli en varetektsperiode på ytterligere fire uker før vi får hovedforhandlinger i saken. Det er nok realistisk. Statsadvokaten har antydet at det bør settes av tre dager til saken. Og det skal passe for aktor, meg, bistandsadvokat, de sakkyndige og retten. Men jeg ser ikke dette som et stort problem, hun har jo vært i varetekt snart ett år, sier han.

Uten sterke motsetninger

– En aktuell problemstilling er at det nå er tatt ut tiltale og statsadvokaten innstiller på tvungen psykisk helsevern. Vi vil ikke motsette oss dette, vi mener dette er like mye et tilbud om behandlingsopplegg som det er tvang. Slikt sett ser det ikke ut til at det kommer til å bli en hovedforhandling med sterke motsetninger mellom påtale og forsvar, sier han.

– Men hun kan i teorien bli erklært frisk før saken kommer opp og frifinnes?

– Ja, de sakkyndige har konkludert med at hun var psykotisk når hun gjorde dette. Da kan du ikke straffes. Om du gjør noe slikt i en psykosetilstand blir spørsmålet frifinnelse eller om det er fare for gjentakelse slik at en dømmes til tvungen psykisk helsevern. Teoretisk sett slik det skjedde i Harstad, der en mann drepte sin mor kan hun frifinnes. Han ble frisk i løpet av året han var på Åsgård sykehus. Det ble vurdert at det ikke var fare for at han ble syk igjen på en måte slik at han kunne begå nye straffbare handlinger, sier Hansen.

Fare for at hun kan bli syk igjen

– Dette blir en problemstilling i denne saken også. Om de sakkyndige kommer til at hun ikke kan bli så syk igjen og begå nye straffbare forhold så vil det også være aktuelt at hun kan frifinnes. Retten må ta stilling til hva de sakkyndige legger til grunn. I tillegg vil ansatte ved Åsgård sykehus være aktuelle vitner. Men så langt i dette tilfelle tyder de sakkyndiges konklusjoner på at de ser en fare for at hun kan bli syk igjen. Da er det nærliggende å konkludere med tvungen psykisk helsevern i tre år. Om hun i løpet av disse tre årene har hatt en forbedring der en kan si at faren er over kan saken tas opp igjen. Da kan en komme til at tvungen psykisk helsevern kan avlyses fordi hun er blitt frisk. Men når det har gått tre år kan også politiet begjære ytterligere forlengelse. Jeg har hatt saker det har skjedd flere ganger fordi det er en fare for at vedkommende blir syk igjen og begår nye straffbare handlinger, sier Hansen.

– Men slik hun ser det i dag er tvungen psykisk helsevern et tilbud der staten er forpliktet til å gi henne et behandlingstilbud fremover. Hun har et klart ønske om behandling, fortsetter han.

Kan gå for lukka dører

– Men dette betyr vel at frifinnelse ikke er særlig aktuelt?

– Nei, jeg anser det ikke som at det er en særlig aktuell problemstilling slik saken står i dag. Forhåpentlig vi denne situasjonen bli endra for henne i løpet av disse tre årene. Men om det ikke skjer er det mulig å forlenge med ytterligere tre år, om så flere ganger, sier Hansen.

– Hvilke tanker har du om denne saken skal gå for åpne dører i retten?

– Vi har ikke tatt stilling til dette spørsmålet så langt. Det er to sentrale hensyn, det er hensynet til tiltalte. Det er ei ung dame som har vært meget syk. Hensynet til henne tilsier at i hvert fall deler av saken bør behandles for lukka dører. Også av hensyn til familien til avdøde kan deler av saken gå for lukkede dører. Som det fremgår av tiltalen er det snakk om brutale handlinger. Det kan derfor være aktuelt å skjerme for offentligheten.

Politiadvokat Marie Lygre er ikke overrasket at statsadvokaten havnet på tvungen psykisk helsevern.

– Er tiltalen i tråd med hva politiet konkluderte og anbefalte overfor statsadvokaten?

– Når det gjelder spørsmål om tiltalen er det nok mer riktig å ta det med statsadvokaten. Det interne i forhold til hva som er foreslått og ikke bruker vi ikke å gå ut med. Men for å si det sånn er ikke tiltalebeslutningen noe oppsiktsvekkende for meg. Det er ingen overraskelser i dette, sier Lygre.

Brutal vold

Folkebladet har lest tiltalebeslutningen der det kommer fram at det er utøvd svært brutal vold overfor offeret.

– Er politiet sikker på hva som er drapsvåpenet?

– Det er gjort en rekke beslag på stedet. Men som du ser av tiltalen er det brukt en del fysisk maktbruk. Det gjenspeiler vel at det har vært vanskelig å fastslå en bestemt dødsårsak, svarer Lygre.