I over 30 år har Midt-Troms Fuglehundklubb (MTFK) leid et avgrenset område i Svandalen på Senja av Statskog og fått fritak fra båndtvang av Tranøy kommune i dette området.

– Her har vi kunnet slippe løs hundene før den generelle båndtvangen opphører, for å kunne trene hundene i tide til høstjakta starter, forteller leder i MTFK Sverre Andersen.

Konflikt med reindrifta

Når de så i år søkte om fornyet fritak for båndtvang, for perioden fra 1. januar 2018 og til 31. desember 2022, fikk de avslag fra rådmannen i Tranøy kommune. Avslaget ble begrunnet med at det kom i konflikt med reindriftsnæringa.

«Omsøkt areal ligger i et område som er svært viktig beite for rein, og en dispensasjon fra båndtvangsbestemmelsene vil føre til store forstyrrelser for reinen i forbindelse med beite», skriver rådmann Alf Rørbakk blant annet i avslagsbrevet.

Avslaget kom med bakgrunn i en skriftlig klage fra leder Anne-Berit Påve Kristiansen i Sør-Senja Reinbeitedistrikt, hvor hun understreket at de var sterkt imot at det fortsatt skal være et treningsområdet for hund i dette området.

«Som kjent er området innenfor vår-sommer og høstbeite for Sør-Senja RBD, og i de senere år har problematikken med å holde dyrene der, også etter opphevingen av båndtvang vært ekstremt merkbart. Dette er er sårbart området for vårs drift», skriver hun blant annet i klagen.

MTFK har nå påklaget vedtaket fra rådmannen i Tranøy kommune.

«Det har aldri vært rapportert om episoder eller observasjoner av sau eller rein i dette området i omsøkte tidsperiode», påpeker Andersen blant annet i klagen.

Frykter ulovlig trening

– Jeg synes det er veldig dumt at vi har fått avslag, og det er av flere grunner. Det ene er at det tidligere, før vi fikk bruke dette området, foregikk ulovlig trening av hund over alt på Senja. Folk tok seg til rette for å få trent. Etter at vi fikk dette området hvor vi kunne slippe løs hundene og trene har denne ulovlige treningen opphørt. Dersom stenginga av dette området nå blir stengt frykter vi i MTFK at den tidligere praksisen nå vil gjenta seg. Vi ønsker ikke at det skal være slik. Det andre er det sikkerhetsmessige aspektet, med at man får trent med hundene før jakta starter. Undre jakt med hund kan det lett oppstå farlige situasjoner hvis hunder er dårlig dressert og dårlig trent, sier Andersen til Folkebladet.

Den generelle båndtvangen opphører 21. august, mens for mange starter sesongen med jakt i Sverige fra 25. august.

Etter at MTFK har påklaget vedtaket vil nå rådmann i Tranøy kommune vurdere vedtaket på nytt, før det eventuelt blir sendt over til politisk behandling.