Øyjordneset industriområde i Sørreisa. Foto: Steffen Fossbakk

Det er kjent at Salmar skal etablere et lakseslakteri og videreforedlingsanlegg verdt 700 millioner kroner. Det er også kjent at oppdrettsgiganten ønsker å plassere anlegget et sted i Midt-Troms. Men enn så lenge er det uvisst hvor.

– Vi sitter fortsatt igjen med noen alternativer, og vi har ikke bestemt oss ennå. Håpet er at avgjørelsen er tatt innen sommeren er over, sa konsernsjef Olav Andreas Ervik i juni.

Folkebladet har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med både Ervik og økonomidirektør Trond Tuvstein for å høre om avgjørelsen er langt unna, men ingen av dem har besvart henvendelsene.

– Jeg vet ingenting

Allerede i juni i fjor var ordfører Jan-Eirik Nordahl i Sørreisa kommune ute og «fridde» til Salmar, der han påpekte at Øyjordneset næringsområde er midt i blinken for en slakterietablering. Om han får napp vet Nordahl fortsatt ikke.

MASER IKKE Selv om han er fryktelig spent på hva Salmar bestemmer seg for, så maser ikke sørreisaordfører Jan-Eirik Nordahl på oppdrettsgiganten. – Nei, det der styrer Salmar fullt og helt. Her avbildet på Øyjordneset næringsområde i forbindelse med «frieriet» i juni i fjor. Foto: Maria Holm Simonsen

– Det er Salmar som sitter med alle opplysninger — jeg vet ingenting.

Nordahl opplyser at det — slik han har forstått det — er to lokaliteter det står om, det ene nettopp Øyjordneset næringsområde og det andre Klubben næringspark i Lenvik. Han legger ikke skjul på at han er spent på hvilken lokalitet som trekker det lengste strået.

– For å si det sånn så er det fryktelig spennende, men hvis det er sånn at det er bestemt at anlegget skal legges til Midt-Troms så er det kjempemessig uansett om det blir Klubben eller Sørreisa.

– Det viktigste er at det kommer til regionen?

Han heier derfor også på Klubben.

– Men aller mest vil du vel se et storanlegg på Øyjordneset?

– Det ville være å lyve hvis jeg sa at det ikke ville være fantastisk om anlegget blir etablert her i Sørreisa, smiler Nordahl.

Tilrettelagt vann, strøm, djupvannskai, nærhet til E6 og flyplass og omlag 90 mål ferdig opparbeidet tomt er kronargumentene for Øyjordneset næringspark, ifølge ordføreren.

Litt utålmodig

Lenvikordfører Geir-Inge Sivertsen innrømmer at også han går og tripper litt og venter på Salmars avgjørelse.

– Det får komme når det kommer, men det er greit å få det avklart. Det er jo en del jobb som skal gjøres av kommunene og regionen, så jeg ser frem til at vi får en avklaring. Samtidig har jeg stor forståelse og respekt for at det er Salmar som styrer kommunikasjonen og informasjonen, sier Sivertsen.

I likhet med ordføreren fra Sørreisa stiller han seg på den linja at det viktigste ikke er hvor Salmar etablerer sitt slakteri- og prosesseringsanlegg, men at det kommer til regionen.

– Midt-Troms regionråd var tidlig ute, allerede for ett års tid siden da det ble opplyst at Salmar vurderte en slik etablering, at regionen står samlet uansett hvilken lokalitet som velges. I den vedtatte regionale næringsplanen er sjømat, reiseliv og Forsvar fremhevet som det viktigste, så en slik etablering som dette er regionalt ønsket, sier Sivertsen, som også er leder av regionrådet.

Midt i smørøyet

Når det gjelder Klubben næringspark viser han til at området har en rekke fordeler.

VENTER Ordfører Geir-Inge Sivertsen i Lenvik kommune erkjenner at også han venter på at Salmar skal bestemme seg. Foto: Maria Holm Simonsen

– For det første ligger det gunstig til på Senja, som også er tyngdepunktet for produksjonsområdet. Klubben er godt plasser i forhold til lokalitetene og med tanke på arbeidsmarkedet rundt. Det er et stort område med omlag 400 dekar regulert areal tilgjengelig, samt sjøarealer.

– Det er mange fordeler med en slik etablering som det Salmar planlegger, men kan det være noen utfordringer også?

– Det vil det alltid være når det skal bygges og etableres, men ikke noe som ikke kan håndteres. I denne anledning har kommunene viktige roller som tilretteleggere når vi snakker om næringsutvikling og samfunnsutvikling.

Fikk avslagsbrevet

I forrige uke mottok Balsfjord kommune brev fra Salmar, der det fra oppdrettsselskapets hovedkontor ble opplyst at Balsfjord ikke er valgt som lokalitet til storsatsinga. Det skriver Nye Troms. I brevet, skrevet under av Gustav Witzøe, opplyses det at selskapet har besluttet å satse i Troms, uten at det fremkommer noe mer konkret hvor. Witzøe poengterer også at også at det vil kunne dryppe på Balsfjord, selv om kommunen ikke trakk det lengste strået i valg av lokalitet.

– Anlegget vil – når realisert – uansett gi store positive ringvirkninger for hele landsdelen. Dette i form av investeringer, sysselsetting, miljøgevinster, vekst i tilstøtende industri, samt tjenesteleveranser, heter det i brevet.