Geir Helge Tøllefsen skal hente sin nykjøpte båt i disse dager sør for Molde. Søskenbarnet, Rolf Bjørnar Tøllefsen, eide tidligere den samme båten og drev fiske på Husøya.

– Det er kjempeartig at båten kommer tilbake til øya, sier Rolf Bjørnar, og legger til at det er omtrent fem år siden den forlot Senja.

Ny båt

Den nykjøpte båten til Geir Helge er 27 meter lang, mens den gamle var 15 meter.

– På den gamle båten, MS Skreigrunn, var det fem mann i arbeid, mens på den nye skal vi være syv stykker ombord, forteller han.

– Med den nye båten går vi helt bort fra garn, og skal kun fiske med snurrevad. Vi har slitt med å utnytte kvoten med den forrige båten. Forhåpentligvis klarer vi å levere en bedre kvalitet. Fisking med snurrevad gjør blant annet at det går mer levende fisk til ising, forteller Geir-Helge og legger til at de ikke har klart å utnytte kvoten de har på sei og hyse før. Den gamle båten er nå solgt.

Tilbake til familien

Båten Geir Helge har kjøpt ble bygd for 16 år siden, og har hatt flere eiere siden da. Blant annet søskenbarnet, Rolf Bjørnar Tøllefsen. Han drev fiske med båten for omtrent fem år siden på Husøya. Da båten tilhørte Rolf Bjørnar, het den MS Rolf Asbjørn. Under nytt eierskap av Geir Helge forteller han at han skal døpe den om igjen.

– Akkurat nå heter skipet MS Nyskjer, men jeg skal omdøpe den til MS Skreigrunn, slik min gamle båt het, forteller Geir Helge.

Søskenbarn og tidligere eier, Rolf Bjørnar, er glad for at båten vender tilbake til Husøy.

– Det er en kanonflott båt, jeg hadde noen fine år med den, sier han. Men det ser foreløpig ikke ut at det blir noe familiefisking fra båten med det første.

– Nei, han har sitt og jeg har mitt å styre med når det kommer til båt og fiske, humrer han.

Helt annen verden

Den nykjøpte båten hentes fra et privat skipsrederi i Molde-området, og Geir Helge forteller at de har tenkt å begynne å fiske med den i september.

– Jeg har byttet ut mange båter før, men aldri i en størrelsen som denne. Det er første gang jeg kjøper en så stor båt. I tillegg har vi alltid fisket med garn, og nå skal vi gå over til snurrevad. Så det er mye nytt å sette seg inn i. Det blir en helt annen verden, sier Geir Helge.

– Er du fornøyd med kjøpet?

– Det får vi se når jeg har fått den. Det er en helt annen båt, men det er selvfølgelig alltid spennende å starte med noe nytt. Båten er ti år eldre enn den jeg hadde, men den er godt oppgradert. Jeg kan ikke si at jeg føler at jeg går tilbake i tid med denne båten hvis man sammenligner med dagens standard. Det er en meget bra båt, forteller Geir Helge.

– Vi får se hvor det bærer når jeg får den nordover, avslutter han.

Tidligere eier Rolf Bjørnar Tøllefsen. Foto: Christian Unosen
Skipper Geir Helge Tøllefsen har kjøpt seg større båt. Foto: Vidar Bjørkli