Gibostadmartna er en lang tradisjon på Gibostad, og årets arrangement er nummer 27 i rekken. Både lag og foreninger går sammen om å skape liv og røre på gamle Gibostad.

– Alt foregår på frivillig basis og er et stort dugnadsprosjekt, forteller Herman Uteng, leder for Gibostad og omegn Grendeutvalg.

Han skal sammen med fem andre fra martnakomitéen arrangere årets utgave av Gibostadmartna som går av stabelen 11.-12. august.

På 1970-tallet var gamle Gibostad for fall, og dette ønsket de lokale å gjøre noe med. I ettertid har byggninger blitt restaurert og pusset opp.

– Hele overskuddet går til gamle Gibostad, det er ikke et profitt-arrangement. Martna skal være med å løfte hele området, og skape trivselsfaktor og fellesskap, sier Uteng.

Kortreist mat

I år skal fokus på lokal og kortreist mat ligge i bunnen. Utstillingsansvarlig, Elaine Konradsen, forteller at det er litt over 50 utstillere som er påmeldt, hvor rundt 20 skal ha forskjellige typer mat.

– Man kan finne mye forskjellig mat ved bodene. Det skal blant annet være fiskeprodukter, lefser, syltetøy, spekemat, grønnsaker som nepe og potet, også skal vi ha et sildbord. Salg av varmmat som rømmegrøt, lapskaus og bacalao vil også være mulig å kjøpe. Det skal være noe for en hver smak, forteller Konradsen.

Uteng informerer om at det skal det holdes litt forskjellige foredrag på søndag som skal handle om lokal og kortreist mat. Da kommer blant annet Innovasjon Norge.

På andre boder vil det være alt fra husflid og keramikk til smykker og bøker.

– Folk er veldig flinke, sier Konradsen, og legger til at det fortsatt er noen ledige utstillingsboder tilgjengelig. Det vil også være kåring av beste stand.

Aktviteter

For barn arrangeres det en rekke aktiviteter. Det vil være hesteridning, trylleverksted og et barnetelt hvor det skal foregå aktiviteter hele dagen. Gråtass sitt søskenbarn skal også komme på besøk, opplyser Uteng.

– Vi skal også ha «Ung Scene» hvor en kan delta med det man måtte ønske, enten det er lesing, synging eller hva det måtte være. Vi har satt den øvre aldersgrensen til 18 år, men ellers kan alle melde seg på uansett hvor de kommer fra, sier Uteng.

I tillegg skal martna få besøk av trubaduren, Trond og Jan, som skal ha flere innspill av musikk i løpet av dagen.

– Vi er også så heldige at vi har med oss et juniorkorps fra Musikkforeningen, noe vi er veldig glade for, forteller Uteng.

Etter 25 år med den samme komitéen har det skjedd en utskiftning av arrangørene de siste par årene. I år består martnakomitéen av Elaine Konradsen, Kristine Hjemgård, Håkon Hjemgård, Steinar Henriksen og Alexander Aspøl, med hjelp fra Herman Uteng.

– Gjennomsnittsalderen i komitéen har gått kraftig ned. Noen har kommet inn i komitéen i år, mens noen ble med i fjor, forteller Uteng.

– Det er fjerde året mitt i år, men de to første årene var jeg kanskje lærling, humrer Konradsen.

Kristine Hjemgård er med for andre gang, og har ansvar for påmeldingen og økonomien.

– Det har gått greit til nå, mitt arbeid kommer mer når martnaen er ferdig. sier Hjemgård.

Den nye komitéen forteller de har god kontroll og oversikt, og er klare for årets martna.

Det er snart tid for årets martna, men det er fortsatt noen forberedelser gjenstår. Her er fire i komitéen i sving. Foto: Guro Rokstad Clausen