Arnesen er et godt befestet butikknavn hos de godt voksne på Finnsnes. Nå har Trond og Kanthika renovert det gamle huset i Smørhusbakken og klargjort det for utsalgssted for både kjøttmat, fisk og thaimat i første omgang.

– Ja. man kan jo godt si at pendelen svinger. Dette huset i Smørhusbakken kjøpte Arne Arnesen i 1958, forteller Gunnar Arnesen som er sønn til avdøde Arne Arnesen. Han forteller at det ble startet et pølsemakeri her, og med kjøttforretning i samme huset.

– I 1971 ble butikken flyttet ned i Storgata der vi hadde kolonialbutikk, som etter hvert også ble utvidet med stentøy og diverse andre varer oppe i andreetasjen.

Gunnar forteller at flere i slekta var beskjeftiget i pølsemakeriet i Smørhusbakken, og at det var opptil tre fagarbeid-ere som var tilsatt i pølse- produksjonen.

– Vi hadde noen år også engrossalg av kjøtt ut til mange forretninger i Midt-Troms, men det avsluttet vi da vi åpnet butikken i Storgata, forteller Gunnar. I 1994 flytte Arnesen fra Storgata til nye lokaler på Refakaia, og i 1997 ble denne butikken solgt.

Tilbake på Finnsnes

Men Arnesen-navnet vil altså være på banen igjen blant forretningene på Finnsnes. Arnesen Mat er det nye navnet på firmaet som Trond Arnesen sammen med kona Kanthika har startet. Nå er lokalene der det gamle pølsemakeriet holdt til pusset opp, og det er kjøpt inn utstyr som skal brukes i det nye forretningskonseptet til Trond og Kanthika.

– Dette bygget var egentlig solgt, men jeg har kjøpt det tilbake igjen, forteller Trond.

– Jeg hadde jo ikke planer om noen oppstart da jeg kjøpte bygget tilbake, men det er jo tross alt her jeg har vokst opp, så det var nok hovedgrunnen til at jeg kjøpte det tilbake, sier Trond.

Kjøttpudding og thaimat

Trond forteller at han og Kanthika skal fortsette å lage de produktene som eldre folk vil ha.

– Blant annet vil det være gammeldags kjøttpudding, karbonadekaker og en del pålegg. Etter mine år på Finnsnes er det to ting som henger igjen hos meg. Det er maten Frank Birger hadde på Corner, og så er det de egenproduserte varene Arnesen-bedriften hadde.

– Da min bestefar Arne Arnesen startet opp i dette huset for 60 år siden var det utsalg her helt til i 1971. Nå vil også vi ha utsalg fra denne gården.

Trond forteller at det er kona Kanthika som har hatt veldig lyst til å starte opp med salg av blant annet thaimat.

– Vi skal ha takeaway på thaimat, og det er det første vi starter med. Og det vil nok også bli en del annen mat som kan bestilles og hente, og så vil vi også satse på catering. Utviklingen går jo på at stadig flere setter bort matlevering til for eksempel bursdager, konfirmasjoner, bryllup, for å nevne noe. Jeg tror at fem år fra nå av er det ikke en eneste 30-årsdag som markeres uten at maten blir bestilt ved slike markeringer.

Blitt dyrere enn antatt

Folkebladet fikk en omvisning i kjellerlokalene som er nyrenovert og klargjort for oppstart.

– Det hele har jo tullet på seg en del, så vi har nok brukt rundt 600.000 kroner på renovering og kjøp av utstyr, forteller Trond.

– Vi er spente på responsen når vi nå er i gang. Vi har fått mange positive reaksjoner på at Arnesen er tilbake på Finnsnes.

I SVING PÅ KJØKKENET: Her er Trond sammen med sin kone Kanthika som her er i ferd med å lage mat på det nyerenoverte kjøkkenet. Foto: Stein Wilhelmsen
startet i smørhusbakken: Arne Arnesen startet opp kjøttbutikk for 60 år siden, her sammen med kona Gunvor.Arkivfoto: Folkebladet