– De fleste som kommer innom nå for tiden, kommer for å ta Sverige-kuren, forteller hun.

Når hun blir bedt om å gi Folkebladet sine viktigste tips før ferien, kommer hun med følgende ting å passe på:

Varmen

– Det er utrolig viktig å passe på at hunden din får avkjølt seg nok, både når man er på tur og hjemme. De burde ikke ligge i sola uten å ha muligheten til å gå i skyggen når de ønsker det selv, påpeker hun.

Hun er også svært opptatt av at man er forsiktig med å la hunder være alene i biler.

– Det er virkelig farlig, og hunder kan dø av det. Helst burde ikke hunder være alene i biler i det hele tatt, men dersom det ikke er noen vei utenom burde man sørge for god lufting og å være rask, sier hun.

Furuly gir også et ekstra tips som kan være lett å glemme av, men som er vel så viktig.

– Dersom du skal ut å gå tur på en varm dag, så kan asfalten være veldig oppvarmet av sola. Da er det fort gjort at hunder brenner seg under potene. Et triks kan være å kjenne med hånden din om det er grei temperatur, forteller hun.

Insekter

Det neste tipset på Furulys liste er å beskytte dyrene mot insekter.

– Mygg, klegg og andre insekter er like plagsomme for hunder som for mennesker. Derfor kan det være lurt å gå til anskaffelse av myggmiddel, anbefaler hun.

Hun anbefaler også de som skal i skog og mark om å være påpasselig med å undersøke hundene når man kommer hjem.

– Man burde se etter flått dersom man har vært i skog og mark. Nå er det jo mest flått lenger sør i Norge, men det blir bare mer og mer her nord også.

Reise

Dersom noen skal ut og reise med hund, anbefaler Furuly at man er ute i god tid og undersøker regler.

– Skal man for eksempel til Sverige så er det ganske strenge regler. Da må man ha en såkalt Sverige-kur. Da kan det være greit å planlegge. Regler finner man på mattilsynet.no, forteller Furuly.

Mat

Det siste tipset Furly kommer med, er å være forsiktig med hva hundene får i seg.

– Mange koser seg gjerne ekstra i ferien med alkohol, godteri og grillmat. Da burde man være forsiktig og passe på at hundene ikke får tak i ting som kan være skadelig. Blant annet skal man være forsiktig med sjokolade og beinrester, advarer hun.

Forskjell på voksen og valp

Marianne Wiggen ved Finnsnes dyreklinikk forteller at det kan være forskjell på valper og voksne hunder når man skal ut på tur.

– De voksne hundene er gjerne mer vant til å sitte lenge i bil fordi de har vært med på det før. Valpene kan trenge litt tilvenning før de er komfortable med det, sier hun.

Hun mener at man burde gå forsiktig frem for å tilvenne valpene.

– Man kan for eksempel legge ut på flere korte kjøreturer før man prøver seg på lengre turer.

Ikke mye styr

Jostein Hansen og hunden hans Kompis, var noen av de som var innom dyreklinikken fredag. Han er overrasket over hvor lite styr det var for å få sin firbeinte venn med på ferie.

– Nå har jeg fått pass for å ta hunden med til Sverige. I fjor gjorde vi ikke det fordi vi trodde det var mye styr, men det var det jo ikke, forteller han.

Nå er han klar for å ta med seg Kompis til Sverige.

– Nå må vi bare tilbake i neste uke og få resten av kuren, så er vi klar til å dra, avslutter han.