AFS Norge annonserer at de leter etter familier i Troms som er villig til å åpne både hus og hjerte for ungdommer fra store deler av hele verden. Rita og Torstein Jørgensen er to av de som har mange ganger har åpnet sine dører.

– Det å ha en ungdom i hus som ikke kommer fra Norge har vært utrolig berikende for oss. Vi har lært oss bedre å kjenne, vi setter mer pris på tingene vi har rundt oss, for eksempel som nordlys og midtnattsolen, i tillegg til at vi skjønner hvor godt vi faktisk har det her i Norge, sier Rita og Torstein Jørgensen.

Hverdag

Selv om du har en utvekslingselev som, i starten, ikke kjenner Norge, så er det viktig at man ikke fokuserer på å gjøre mange ting, og at man ikke trenger å gjøre ting som du vanligvis ikke ville gjort.

– Det som er viktigst for folk å huske på er at hverdagen er annerledes fra det ungdommen er vant til. I hjemlandet sitt hadde de både gjort, og opplevd noe helt annet enn det de gjør her. Selv om de bare går tur i marka, eller er ute i hagen. Vi har alltid behandlet ungdommene vi har hatt slik vi behandlet ungene våre. Du må hjelpe til i huset, vaske klær selv og rydde rommet ditt selv. De er ikke bare til pynt, fortsetter ekteparet.

Ungdommene kommer til Norge for å lære seg norsk språk, familieliv og kultur.

Familien

Om det er småbarn i huset, ungdommer, kanskje man har voksne barn som har flyttet ut, eller kanskje det ikke er noen barn inne i bildet. Det bryr ingen av utvekslingselevene seg om. Så lenge en familie kan stille opp med kost, losji og hjerterom, så er ikke resten så viktig.

– En vertsfamilie kan være i alle størrelser og sammensetninger, det er ingen krav som skal styre det. Det som stilles krav til er at du kan stille med kost og losji, og hjertrom, skriver AFS Norge.

Selv hadde ungene i familien Jørgensen flyttet ut, det var bare mor og far igjen. Men det gjorde ingenting.

– De siste utvekslingselevene vi har hatt i huset har det bare vært meg og Torstein som har bodd her, ungene våre flyttet ut for noen år før. Men det har ikke vært noen problem, sier Rita.

Språket

Selv om det er fristende å snakke engelsk i starten, så er det lettere og bedre for ungdommene dersom man er flink til å snakke norsk.

– Helt i starten når de skal lære seg norsk så bruker vi å feste post-it lapper i hele huset, hvor vi skriver for eksempel «tak», og fester det i taket, eller «bilde» og setter lappen på bildet. For da vet de hver gang de ser lappen hva det norske ordet er for tingene, sier Torstein.

– Vi hadde ei jente fra Venezuela som ikke kunne engelsk. Det var selvsagt litt utfordrende, men det gjorde også at hun lærte norsk veldig fort. Siden hun ikke kunne engelsk så var det til hjelp for de andre som også var utvekslingselever det året med å lære seg fort norsk, for det var det eneste fellesspråket mellom alle ungdommene. Selvfølgelig ble det noen utfordringer når vi skulle gi litt viktige beskjeder, men vi har ei datter som kunne litt spansk, så med bruk av gestikulering og bilder så gikk det fint. fortsetter mor Jørgensen.

Kontaktfamilie

Når du har tenåringen i huset så vil man få en kontaktfamilie som hjelper dere med å ta inn ungdommen, dersom man for eksempel skal vekk. En kontaktfamilie er fint å ha både for vertsfamilien, og for utvekslingseleven. Man blir kjent med flere, og får et nettverk med en annen familie. I tillegg til at man bli kjent med andre familier som også har utvekslingselever.

– Vi har prøvd å telle over hvor mange ganger vi har vært kontaktfamilie, men vi klarer ikke finne et tall på det. Vi var det senest i år, sier Jørgensen.

God kontakt

Rita og Torstein har vært vertsfamilie for seks ungdommer, og de har enda kontakt med alle. Noen mer enn andre.

– Ei av de vi har mest kontakt med er ei fra Belgia som bodde hos oss for mange år siden. Hun har vært her flere ganger siden, og vi har besøkt dem. Ungene hennes sa til de på skolen i Belgia at de skulle besøke bestemor og bestefar i Norge, sier Rita og ler.

– Jeg hadde kontakt med mannen hennes senest i går, legger Torstein til, og fortsetter, vi snakket om VM-kampen til Belgia.

Flere av de ungdommene de har hatt har fått en senere kobling til Norge. Alice fra Frankrike har bosatt seg i Alta for å studere reiseliv. Og onkelen og tanten til jenta de hadde fra Venezuela har bosatt seg i Oslo, etter hun var hos familien Jørgensen.

Oppfordrer alle

Rita og Torstein sier at de oppfordrer alle som er glad i ungdom og som har muligheten til å ta dem i mot, å bli vertsfamilie.

– Vi har blitt kjent med verden på en helt annen måte. Vi har lært om nye kulturer, og vi har lært oss å ikke ta ting for gitt. Det er en helt nydelig opplevelse som vi unner alle å oppleve, sier de begge med et smil om munnen.

I SNØEN: Utvekslingselevn familien Jørgensen hadde fra Frankrike, Alice, som nå har bosatt seg i Alta for å studere. Her leker hun i snøen. Foto: Privat
VERTER: Rita og Torstein Jørgensen liker kjempegodt å være både vertsforeldre og kontaktfamilie. Foto: Mari Bondevik