Malene Bjørnstad Nicolaisen (16) og Ida Therese Reinholtsen Hanssen (17) har akkurat fullført første året ved Nordborg videregående skole på linjen Helse- og oppvekstfag. Til neste år har de søkt seg inn på Nord-Troms videregående skole for å fullføre skolegangen der.

Vekslingsmodell

Nord-Troms videregående skole har en vekslingmodell som gjør det mulig å kombinere skolegangen med lærlingtid ute i virksomhetene. Opplæringen i skole og i bedrift skjer i en annen rekkefølge og veksler oftere. Malene og Ida ønsket å ha lærlingtid hjemme i Lenvik, og pendle til skolen i Nord-Troms de periodene de skulle være der. Men å få lærlingplass i Lenvik skulle vise seg å bli vanskelig.

– Vi fikk ikke engang tilkalling til intervju fra kommunen, noe som er veldig skuffende, sier Nicolaisen.

De forteller at det er mange som velger å droppe ut fra yrkesfaglinjene fordi de vet at det er vanskelig å få seg lærlingplass.

– Det er alt for få lærlingplasser i kommunen, de har mindre enn de er pålagt at de skal ha, forteller Nicolaisen.

– Jeg synes kommunen skal prioritere barn og ungdom mer, det er jo viktig at vi som går yrkesfag får fagbrev, sier Hanssen og stiller spørsmål til navnet Barnebyen Finnsnes.

De forteller at de fikk beskjed om at lærlingplassene skulle prioriteres etter at sammenslåingen av kommunene fant sted.

– Men det er ennå en stund til, så det hjelper ikke oss, sier Nicolaisen.

Skoleplass

Nicolaisen og Hanssen har fått skoleplass ved Nord-Troms videregående skole, og har fått lærlingtid ved to barnehager i området.

– Det er lite trolig at vi kommer tilbake når vi først har flyttet og fått lærlingplass i Nord-Troms. Vi vil i utgangspunktet ikke flytte hjemmefra, men nå blir vi på en måte tvunget til det, forteller Hanssen.

Imøtekommende

Jentene opplevde at Nord-Troms videregående skole var svært imøtekommende og ivrige på at de skulle begynne.

– Skolen gjorde alt de kunne for å få oss opp dit. Vi ble innkalt til intervju, og det gikk veldig greit å få lærlingplass, forteller Hanssen.

– Kontrasten mellom Lenvik og Nordreisa kommune er veldig stor. Lenvik har virkelig noe å lære, sier jentene.

Flere lærlingplasser

Fylkesråd for utdanning i Troms, Roar Sollied, forteller om samfunnskontrakten for flere lærlingplasser i perioden 2016-2020. Den har som mål å ha to lærlingplasser for hver 1000 innbygger. I Nord-Troms ligger tallet på fire plasser.

– Nord-Troms har gjort et enormt rekrutteringsarbeid, både med vekslingsprogrammet og ved å ha så mange lærlingplasser. Om jeg husker riktig ligger Lenvik på ca. 1,5 per 1000 innbygger, forteller Sollied.

Katrine Boel Gregussen (SV) i kommunestyret i Lenvik forteller at SV ønsker å ha flere lærlingplasser i kommunen, og mener rekrutteringen er viktig.

– Det har vært lagt inne som forslag å få fire nye plasser i 2018 og fire til i 2019. Det har ikke blitt prioritert av de som har flertallet i kommunen per dags dato, sier Gregussen.

– Politikk handler om prioriteringer. Det koster penger å ta i mot lærlinger, men man får også mer tilbake.

Gregussen gratulerer jentene med lærlingplass i Nord-Troms, men synes det er synd at kommunen mister flinke og kompetente mennesker fordi det ikke er nok lærlingplasser.

Den nye kommunen

Hogne Eidissen, prosjektleder i kommende Senja kommune, forteller at de helt klart ser behovet for flere lærlingplasser.

– Målet er å få til flere lærlingeplasser enn det som er i de fire kommunene i dag, sier Eidissen og legger til at alle i prosjektet ser viktigheten av lærlingplasser fremover.