Akutthjelpen er i dag en nasjonal ordning hvor lokale frivillige får opplæring i førstehjelp, og skal rykke ut til hendelser hvor ambulansen sliter med å komme frem fort nok. I så måte passet Senja bra for pilotprosjektet.

– Det hele startet med at Stiftelsen Norsk Luftambulanse hadde etablert etablert «tidlig hjertestart prosjektet» og så etter en måte å utnytte ressursene på. Tilfeldigheten ville det slik at vi kom i kontakt med Thomas Hansen som på den tiden var ekstern instruktør hos oss. Deretter fikk han med seg Erik Jensen som en lokal ressurs. Plutselig hadde vi to engasjerte mennesker med vilje til å dra i gang dette. I tillegg var Senja og Midt-Troms perfekt for å teste det ut på grunn av avstandene. Det sier Børge Hognestad, prosjektleder for akutthjelp og fagutvikler i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Med fra starten av

De to Finnsnesværingene Erik Jensen og Thomas Hansen var ifølge Hognestad svært viktig i startfasen til prosjektet i Midt-Troms. Han forteller at det i utgangspunktet var en prøveordning basert på ideene fra lignende prosjekter i USA og Sverige. Da man startet opp i Norge for snart ti år siden, var det 150 brannmenn fordelt på 6 kommuner i midtfylket som skulle teste ut ordningen.

– Vi startet opp med noe sånt som 150 brannmenn på senja, og i dag har vi nesten 5000 akutthjelpere spredt rundt i hele Norge. Nå håper vi at akutthjelpen skal bli en nasjonal standard, og at kommunene skal gå inn og overta driften av ordningen. I dag er det Stiftelsen Norsk Luftambulanse som driver opplæring og retrening av akutthjelperne. På sikt ønsker vi å bistå med kursutvikling sammen med helsemyndigheter og fagmiljøet. Pr. i dag er det giverne til Stiftelsen Norsk Luftambulanse som betaler for opplæring og utstyr, kommunen betaler personalkostnader ved opplæring/utrykninger. En kan se på det som et spleiselag for å skape trygghet i Norge.

Han legger heller ikke skjul på hvor viktig Jensen og Hansen var for å hjelpe stiftelsen var til å dra i gang.

– Det at vi traff på de to gutta som hadde den viljen og det engasjementet var nok avgjørende. Vi kunne ikke gjennomført piloten uten noen lokale som bidro og ønsket å gjøre en forskjell, konstaterer Hognestad.

Fint å hjelpe

Erik Jensen, som er overbrannmester i Lenvik kommune, forteller at det har vært stort å se utviklingen til prosjektet han var med på å dra i gang.

– Det er enormt stort å se sånne små ideer bli så store og ta over landet. Men det kanskje største har vært å få tilbakemelding til de som er akutthjelpere i sin egen hjembygd. De synes det har vært utrolig fint å kunne hjelpe og bidra mennesker i nød i sin egen bygd. Noen av historien om liv de har reddet er til å bli rørt av.

Et tegn på solidaritet

Ambulansesjåføren Thomas Hansen er enig med Jensen i at det er givende å se ordningen nå spre seg ut over hele landet.

– Det gir en god følelse å se at et så lite frø har vokst seg så stort. Et frø med kjerne på Senja. Det er jo solidaritet og tanken på at vi skal ta vare på hverandre som ligger bak.

Samtidig retter han en oppmerksomheten mot de utfordringene man kan støte på i fremtiden.

– Per i dag drives ordningen godt. Men dersom man begynner å sentralisere flere av de ordningene distriktene har i dag, vil man gjøre seg selv en bjørnetjeneste. Akutthjelpen skal ikke ertsatte ambulansen, kun være et supplement. Det må vi ikke glemme, avslutter Hansen.

Overbrannmester Erik Jensen og resten av Lenvik brannvesen var med på oppstarten av akutthjelpen. Foto: Fredrik Kampevoll
Børge Hognestad i Norsk Luftambulanse er prosjektleder for akutthjelpen i Norge. Foto: Frode Ueland