Gunnar Fjellstad og Svein Westvik er oppgitt over at kommunen ikke har gjort uteområdet tilgjengelig for beboerne på Finnsnes omsorgssenter.

– 75 prosent av de som bor her har ikke tilgang til å nyte fine sommerdager ute på den store terrassen som er ment for alle, sier Fjellstad.

For å komme seg til uteområdet må man ta seg gjennom en skjermet avdeling som ikke er åpen for andre enn pårørende. Nå er det et ønske om en fri gangveg, som alle har muligheten til å benytte. Da Finnsnes omsorgsenter stod ferdig i 2011, hadde ikke Lenvik kommune sørget for gangveien som opprinnelig var planlagt.

Fjellstad er fast verge i Midt-Troms-området, og er dermed mye innom på besøk på senteret. Han forklarer at utgangen til terrassen ikke er slik den burde være.

– Det er veldig ugunstig at folk skal gå frem og tilbake på en avdeling de ikke har noe med å gjøre. Beboerne jeg besøker har klaget over at de ikke kommer seg til den fine terrassen i sola. De kommer seg kun til en liten terrasse i skyggen, sier Fjellstad.

Trivsel

Solfrid Larsen har sin far boende på omsorgssenteret. Faren bor i fjerde etasje og er en av mange som ikke har fri tilgang til uteområdet.

– Pappa er glad i å være ute. Jeg husker en dag hvor noen beboere koste seg på terrassen med grøt og musikk, mens pappa og andre boende, i etasjene over, ikke kunne delta på grunn av omstendighetene, forteller Larsen.

– Det er snakk om livsglede og trivsel, konstanterer Larsen, og legger til at Finnsnes omsorgsenter er et trivselssenter hvor person-alet jobber hardt for at beboerne skal ha det så godt som mulig.

Hun forteller at de andre etasjene på senteret har små terrasser, men der er det dårlig plass og lite skjerming for solen som kan bli sterk.

Frits Seljenes, bor på omsorgssenteret. Før var han mye ute i hagen og likte å stelle med huset. Han savner et sted å gå ut, og tror den store terrassen er en fin sosial arena. Han håper en ny gangvei kommer på plass snarest mulig.

Inn i planene

Svein Westvik, leder i eldrerådet, er foreberedt på å ta saken videre dersom kommunen ikke tar tak. Han mener alle skal ha tilgang når det først har blitt bygd. Syv år etter omsorgsenteret stod ferdig er enda ikke noe blitt gjort.

Virksomhetsleder i hjemmetjenesten i Lenvik, Monica Karlsen, er klar over saken og synes det er leit at beboere og pårørende ikke har tilgang til uteområdet.

– Forrige budsjettrunde ble det tatt opp, men vi fant ikke midler til å gjennomføre planene. Den nye gangveien er nå igjen tatt opp i systemet og i løpet av neste budsjettrunde skal det jobbes med en løsning, forteller Karlsen på telefon til Folkebladet.

Kommunalsjef for helse og omsorg, Bente Johnsen Karlsen, forteller at det har blitt gjennomført befaring med fagpersonell for å se på hvordan dette kan prosjekteres slik at denne tilgangen ivaretar behovet til rullestolbrukere med flere.

Kostnader ved gjennomføring av prosjektet er stipulert til omlag 150.000 kroner.

– Rådmannen vil legge dette tiltaket inn i forbindelse med behandling av budsjett- og økonomiplan 2019-2022, avslutter Johnsen Karlsen.

ENGASJERT: Gunnar Fjellstad (t.v) og Svein Westvik ønsker å få etablert en gangvei til den store terrassen for alle som bor på omsorgssenteret.
VIL UT: Frits Seljenes (75) håper på tilgang til uteområde.