Tirsdag skrev Folkebladet om at den årlige oversikten over kommunale avgifter og eiendomsskatt er kommet.

For innbyggerne i spesielt èn kommune i vårt område var det meget gledelig lesing tirsdag morgen. Sørreisa kom best ut på kommunale avgifter i hele landet etter å ha kuttet avgiftene med 33,3 prosent det siste året.

Naturlig forklaring

Med samlet skatt og gebyr på bare 7.315 kroner, kan innbyggerne i Sørreisa kommune glise bredt, mens i helt motsatt side av skalaen finner vi Salangen kommune. Det er den eneste kommunen i Midt-Troms som passerer 20.000 kroner i samlede skatter og gebyrer, med sine 20.875 kroner. Det har sin naturlige forklaring, mener Salangen-ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo.

– Vi er ikke glad for at vi har høye avgifter, men de brukes på å finansiere tjenester og utbedring av infrastruktur i kommunen. Blant annet blir eiendomsskatten brukt til å finansiere renovering av Salangen skole.

Tøffere for mindre kommuner

Til tross for at Salangen kommune topper statistikken i Midt-Troms, er Prestbakmo fornøyd med forbedringene de som kommune har gjort.

– På et tidspunkt var vi på landets topp ti-liste med tanke på høye skatter og gebyrer. Nå har mange kommuner passert oss på listen. Vi er fornøyd med at vi ikke er blant de dyreste i landet, sier hun.

– Vi har ambisjoner om å ikke øke avgiftene, og det er noe vi har klart i de siste årene, med unntak av årets renovasjonsgebyr som vi måtte justere dette ene året for å ta unna et etterslep.

Prestbakmo mener at de mindre kommunene er i en tøffere situasjon enn kommunene med flere innbyggere.

– Vi har ikke så mange å fordele utgiftene på, og dermed blir det mer på hver enkelt innbygger enn det ville vært i større kommuner.

Flytter fra Sørreisa

Hun velger likevel å se på det positive i situasjonen.

– Vi har jo flere innbyggere som flytter til kommunen vår fra Sørreisa, så avgiftnivået er vel ikke helt avgjørende, sier hun med et glimt i øyet.

Dyrøy er også en kommune som skiller seg ut på listen. Kommunen har, sammen med Lavangen og Sørreisa, ingen eiendomsskatt. Men Dyrøy har likevel ganske høy samlet skatt og gebyrer. Ifølge ordfører Marit Alvig Espenes har kommunen nettopp vært gjennom en stor og tung investeringsfase.

– De investeringene vi har gjort merkes, og det skal betales ned. Men de investeringene vi har gjort har vært nødvendig, sier Marit Alvig Espenes.

En av årsakene til at Dyrøy har så høye avgifter er at de i 2014 investerte i et helt nytt vannverk til 50 millioner kroner. Denne utbyggingen sørget for et stort gebyrhopp for innbyggerne.

– Selv om det blir litt ekstra penger å betale, tror jeg innbyggerne er glade for at de nå får rent vann, mener Espenes.

– Må tenke langsiktig

Hun mener de vil fortsette å investere om det er nødvendig.

– Vi kommer til å investere i infrastruktur også i fremtiden.Vi må tenke langsiktig for å legge til rette for næringsliv og innbyggere.

Som Salangen, sliter Dyrøy i denne situasjonen også med at de ikke har svært mange innbyggerne å dele regningen på.

– Vi er en liten kommune, og det spiller inn. I tillegg er det bare to tredjedeler av innbyggerne som bruker kommunalt vann, så da deles den potten på enda færre, sier hun.

De jobber med å senke noen av avgiftene allerede til neste år.

– Avløpsgebyret har vi en plan om å senke med minst 20 prosent i 2019.