Politiet og forsvarer Thomas Hansen holder fortsatt kortene tett inntil brystet av hensyn til etterforskningen. Men uansett ville ikke politiet gått ut med en siktelse etter 20 år uten å ha gode kort på hånda.

Mandag kveld informerte Nilsen at politiet hadde så langt avhørt den sikta to ganger og skal fortsette tirsdag.

– Jeg kan ikke fortelle noe om innholdet, der må vi avvente litt. Vi kommer til å ta en oppsummering på fredag. Vi kan komme tilbake til da om vi på har noe til media. Men det handler ikke om at vi kommer til å gå ut med detaljer i saken, sier Nilsen til Folkebladet.

Digitaliserte alt materialet

Den sikta mannen i slutten av 30-årene er ifølge VG domfelt flere ganger og utvist fra Norge. Og for omkring ti år siden ble han dømt for å rane ei eldre dame på østlandet. Hun ble påført brudd i foten og fingeren. Siden han oppholdt seg på Sjøvegan sommeren 1998 er han også i politiets saksdokumenter.

I vinter ble politiet ferdig med å digitalisere blant annet håndskrevne dokumenter som ble lagt inn i saken i startfasen. Når da det digitaliserte materiale blir gjennomgått av spesialutviklede dataprogrammer fra Kripos kan sammenhengene ha kommet fram som knytter den sikta til saken. Men dette er selvfølgelig ikke nok. Det blir interessant å få innsyn i hvilke bevismateriale politiet sitter på.

– Jeg ønsker ikke å kommentere enkeltelementer i forhold til årsakene til at han er knyttet til saken. Men det er summen av den gjennomgangen som har gjort at vi er der vi er i dag, sier Nilsen.

Kan være DNA-treff

Som kjent ble DNA – materialet som kan være fra gjerningsmannen skadd under transporten til Rettsmedisinsk institutt i 1998. Men lensmann og etterforsker Hans Roar Rasmussen har aldri gitt opp dette sporet. Han har venta på ny teknologi og nye analysemetoder.

Sommeren 2015 sto Rasmussen fram i Folkebladet og sa de ville se på muligheten for å eventuelt gjøre nye analyser vedrørende biologiske spor i saken. Men dette måtte vente til de hadde en full oversikt over kriminaltekniske spor i saken.

I 2015 hadde Hålogaland politidistrikt ansvaret for å sette inn ressurser, noe de viste over tid at de ikke prioriterte. Så dette arbeidet er sannsynligvis blitt gjort i løpet av det siste året, etter at Troms politidistrikt overtok. Nye teknikker for å analysere DNA-bevis har utviklet seg de siste årene slik at man kan få mer informasjon ut av veldig små mengder biologisk materiale. For eksempel i Kristin Juel Johannesen-saken ble den sikta mannen frikjent i 2002 på grunn av et hårstrå, men pågrepet på nytt i 2015 på grunn av nye DNA-analyser. Derfor kan et DNA-treff i denne saken også være mulig. Nilsen ønsket ikke å kommentere disse forholdene nå.

Kan ikke fortelle

Forsvarer og Tromsø-advokat Thomas Hansen er som politiet svært tilbakeholden med å gi ut informasjon i saken. Folkebladet spurte Hansen om hans klient eller han mener han er forhåndsdømt i saken.

– Jeg ønsker ikke å uttale meg om det nå. Det jeg kan si er at han ikke har erkjent straffskyld i saken. Det har også blitt påpekt fra politiet under pressekonferansen at det er tatt ut en siktelse og det gjenstår en del etterforskning i saken. Han håper at den etterforskningen vil sjekke han ut av saken så snart som mulig, sier Hansen.

Hansen har innsyn i politiets dokumenter i saken. Men han ønsker ikke nå å gå ut med sin vurdering.

– Jeg kan ikke si annet enn det politiet har gått ut med i pressekonferansen i denne saken, sier han.

– Ser du for deg at det kan ta lang tid før dere kan gå ut med flere opplysninger?

– Det avhenger av politiet. Det er de som styrer hvilke opplysninger som kan gis ut, svarer Hansen.

Hansen sier han har snakka med sin klient flere ganger.

– Kan du si noe om hvordan han har det?

– Naturlig nok har han det tungt. Han er siktet for alvorlige forbrytelser, svarer forsvareren.

– Han forstår hva saken dreier seg om?

– Ja, han forstår hva det dreier seg om, svarer han.