• 12:00: Politiadvokat Kirsti Jullum Jensen åpnet pressekonferansen med å gjenta informasjonen som ble gitt i en pressmelding tidligere på dagen. – Politiet har pågrepet en mann i slutten av 30-årene for det såkalte Sjøvegan-drapet i 1998. Han ble pågrepet onsdag 20. juni. Det er en ny gjennomgang av bevisene i denne saken som har ledet politiet til pågripelsen. Av hensyn til den videre etterforskningen kan vi i dag ikke gå nærmere inn på hva slags bevis det dreier seg om, men det er altså det samlede bevisbildet i saken som gjør at  politiet nå mener at siktede med skjellig grunn kan mistenkes for å ha begått dette drapet. Den siktede ble begjæret varetektsfengslet og spørsmålet er avgjort av Nord-Troms Tingrett i dag. Fengslingen ble avholdt som en kontorforretning. Politiet fikk mehold i sin begjæring og mannen er fenglset i fire uker. Han er siktet for drap, voldtekt og ildpåsettelse. Avhør av den siktede er påbegynt, men det er i dag altfor tidlig å gå inn på detaljer i forklaringen hans, hva han har sagt, utover at han ikke erkjenner straffeskyld for forholdene, sier Jullum Jensen.

  • på drapstidspunktet for snart 20 år siden, men han har oppholdt seg utenlands de siste årene. – Pågripelsen på Gardermoen sist onsdag skjedde uten dramatikk, sier lensmann Andreas Nilsen.

  • 12:03: Mannen i slutten av 30-årene er av utenlandsk opprinnelse og er utenlandsk statsborger. Han befant seg i Salangen

  • 12:04: I juni i fjor intensiverte politet etterforskningen ved å sette av flere ressurser. Flere etterforskere i Troms politidistrikt ble sattpå saken, og de fikk etter hvert også hjelp fra Cold-Case gruppa i Kripos. De tre fokusområdene politiet har hatt det siste året er;digitalisering av dokumentene for å få et bedre analysegrunnlag, de kriminaltekniske bevisene er gjennomgått på nytt, og politiethar hatt  oppfølging knyttet til det såkalte "Tyskland-sporet".

  • 12:04: - Jeg har registrert at det i media nå spekuleres i at det kanskje er Tyskland-sporet som har ført til en pågripelse. Det kan jeg bekrefte at det ikke er. Dette er ikke den personen som har vært omhandlet i Tyskland-sporet, uten at vi ønsker å gå dypere inn på det, sier Nilsen.

  • 12:05: Det ble nå åpnet for spørmål fra salen.

  • 12:05: På spørsmål om hvorfor mannen reiste inn i landet sier politet at mannen er avhørt og vil avhøres flere ganger, og at dette er noe man vil få svar på når etterforskningen er avsluttet. Videre kan ikke politiet svare på flere spørsmål rundt dette.

  • 12:07: Lensmann Nilsen får spørsmål om hvordan det er å kunne holde denne pressekonferansen i dag.– Dette er jo en sak som har ligget i 20 år og helt klart preget lokalsamfunnet i Salangen. Jeg tror det er viktig for mange at vi har klart å komme dit vi er i dag, sier Nilsen.

  • 12:08: Politiet ønsker ikke på nåværende tidspunkt å kommentere spørsmål om det er gamle eller nye bevis som har ført til pågripelsen.

  • 12:09: Tidligere har politiet antydet at de ville være ferdig med etterforskningen i april i år, men forteller at det har skjedd ting underveis som har endret på dette. Lensamann Nilsen forteller at det fremdeles er en del igjen av etterforskningen. Det skal være avhør av den siktede i flere omganger, gamle vitner som skal avhøres på nytt og nye personer som dukker opp må avhøres. – Vi setter av de ressursene vi trenger fortløpende for å ha veldig god fremdrift i saken. Den har høy intensitet og prioritet hos oss, og så får vi se når vi er ferdig, sier Nilsen.

  • 12:10: – Jeg har ikke sagt at "Tyskland-sporet" er utelukket, men jeg har sagt at det ikke er samme person, presiserer Nilsen.

  • 12:11: Etter 11 minutter er pressekonferansen avsluttet. - En bevisforspillelsesfare og en unndragelsesfare er angitt som fengslingsgrunnlag, sier politiadvokat Jensen avslutningsvis på spørsmål om hvorfor de ba om fengsling i fire uker.

(klikk her for siste versjon)