Folkebladet fikk av Lavangen kommune innsyn i en brevveksling mellom en ansatt brannkonstabel i det lokale brannvesenet i Lavangen, brannsjef Kristen Finmark i Bardu kommune og rådmann Erling Hanssen i Lavangen kommune.

– Svært bekymringsverdig

Der kommer det fram at brannkonstabelen har påpekt problemstillingen med røykdykkerkompetansen, at denne ikke er på plass etter gjeldende regelverk.

– Lavangen kommune har per i dag ikke godkjent røykdykkerlag og dette er svært bekymringsverdig, skriver han.

Ifølge Finmark er det kommunen som har ansvar for skolering av brannmannskapene.

– Ut fra samarbeidsavtalen er det mitt ansvar å være fagansvarlig. Når det gjelder budsjett og personell er det ansvaret tillagt kommunen, sier han.

Ikke krav i lovverket

Finmark forteller at det ikke er et entydig krav i brannlovgivningen at det skal være røykdykking.

– Dette er et ekstra gode som noen deltidsstyrker har. Slik jeg ser det er ikke dette en konfliktsituasjon eller noen ugreie i Lavangen. Men det er reist spørsmål om røykdykkertjenesten. Dette er helt greie spørsmål, sier han.

– Men det er vel viktig å få denne kompetansen på plass?

– Jo, men 110-sentralene kaller ut nødvendige ressurser uavhengig av kommunegrenser og politidistrikter, svarer han.

– Men det vil da ta lengre tid å rykke ut?

– Ja, men i våre tre nordligste fylker er det store avstander. Ved utarbeidelsen av brannordning for våre tre kommuner skal vi ta opp dette punktet. Da må vi konkludere om vi skal satse på en røykdykkertjeneste eller ikke på avdelingene. Å få utdanna deltidsstyrker er helt klart gull verdt. Vi har tilbydd avdelingen i Lavangen varmdykk i våre containere, noe de har sagt de ønsker. Men for at det skal skje må de først bestå legeattest og ha den fysiske testen som går i regi av Arbeidstilsynet på plass, sier han.

Mottatt lønn i to år

Brannkonstabelen setter også spørsmålstegn ved at lokal leder for brannvesenet i Lavangen har mottatt lønn som røykdykker i to år når han er over særalder for røykdykkere, som er 60 år. Han fortsetter med å spørre hvorfor ikke brannvesenet i Lavangen har trent og øvd i henhold til lovverket for røykdykkere. I brevet bes det om en tilbakemelding fra kommunen innen rimelig tid.

I et notat fra lokal leder i brannvesenet, Andreas Simonsen blir det opplyst at Lavangen har fire personer som har funksjon som røykdykkere, inkludert han selv.

– Har ingen røykdykkertjeneste

Finmark har svart på brevet med kopi til kommunen. Han mener brannkonstabelen setter fokus på noe veldig viktig.

– Etter fylte 60 år skal man ikke inngå i røykdykkertjeneste. For at en røykdykkertjeneste skal kunne benyttes må det dessuten foreligge godkjent helseattest fra bedriftshelsetjenesten samt at den fysiske røykdykkertesten til Arbeidstilsynet må bestås hvert år. Det er videre krav til minst ett varmdykk og tre kalde røykdykk per år for å være kvalifisert. Hvis dette ikke er på plass i Lavangen har dere per dags dato ingen røykdykkertjeneste, skriver Finmark.

Hjelp fra Salangen eller Bardu

Til Folkebladet opplyser Finmark at det nå er rapportert til Salten 110 sentral slik at det ved spesielle hendelser, eller større branner kan utalarmeres røykdykkertjeneste fra Salangen eller Bardu.

Rådmann Erling Hanssen forteller at arbeidet med å sertifisere mannskapene er i gang.

– Vi er inne i et generasjonsskifte i Lavangen, derfor har vi nå ei utfordring i forhold til at vi ikke har et fullt operativt røykdykkerlag. Vi har gått inn på en avtale om sertifisering i forhold til kald og varmdykk i Bardu og nye helseattester. Vi er i gang med denne jobben, sier Hanssen.

Folkebladet tok kontakt med brannkonstabelen som har varslet om saken, men han ønsket ikke stå fram i avisa.