Sankthansaften nærmer seg med stormskritt, og med det er det nok mange som har samlet inn materialer som skal utgjøre årets sankthansbål. I den anledning kommer Sørreisa brannvesen med en aldri så liten formaning.

«Det å lage røyk fra et sankthansbål er en nord-norsk tradisjon, og da har det blitt brukt produkter som tjærepapp, bildekk, isopor og lignende, men dette er ikke bra», skriver brannvesenet på Sørreisa kommunes nettside.

Lovbrudd

Det ene brannvesenet påpeker, er at det å brenne slike materialer er et direkte lovbrudd i henhold til forurensingsloven. For det andre poengteres det hvordan slike røykfylte bål inneholder svært giftige stoffer, som vil påvirke sine omgivelser.

«Giftstoffene som er i røyken fra et bål, som inneholder, plast, gummi og behandlet treverk med mer er direkte helsefarlig. Ved innånding av røyken fra et slikt bål, vil disse giftstoffene tas opp i blodet 300-400 ganger raskere enn oksygen. Bare dette skulle være nok til at vi bør tenke oss godt om hva vi hiver på bålet», understreker brannvesenet.

Det legges til at et sankthansbål ikke skal være en anledning til å få brent opp lagret søppel, eller søppel som man ikke har orket eller tatt seg råd til å kjøre til et godkjent deponi.

Kontroll på bålet

Sørreisa brannvesen kommer i tillegg med en påminnelse om hvor skjemmende det ser ut dersom det blir liggende igjen utbrente bålrester i et ellers pent og ryddig område. Moralen er, rydd opp!,

«Vi må også sørge for at vi har kontroll på bålet, slik at det ikke starter gress/lyngbrann eller bygningsbrann. Sørg også for at bålet er slukket og at det ikke blusser opp igjen. Dette ansvaret ligger på den som gjør opp bålet», understreker brannvesenet.

De avslutter sitt budskap med å vise til den generelle hovedregelen om at brenning av bål i eller nær skog og mark er forbudt fra 15. april til 15. september i alle kommuner.