Foreldreutvalget (FAU) på Finnsnes barneskole oppfordrer kommunestyrepolitikerene besøke skolegården før de skal votere over hvordan skolegården skal disponeres i fremtiden.

– Det naturlige lekeområdet som skolen hadde før ungdomsskolen ble bygd er borte. Konsekvensen er at det er mindre naturlige områder som barna kan leke på og da må vi voksne fysisk tilrettelegge for lek, samhandling og gi utfordringer i skolegården. Skolen må være med å skape bevegelsesglede hos barn. Det vi frykter er at det kun bevilges penger til flytting av modulene og drenering og ikke til å bygge opp en skolegård som barna trenger, sier FAU-leder, Anita Berg til Folkebladet.

Utsetter nybygg

Innstillingen til kommunestyret fra formannskapet er at to såkalte modulbygg tas i bruk for å løse plassproblemene ved Finnsnes barneskole. Samtidig blir det en utsettelse av skisseprosjekt og nybygg for skolen.

FAU erkjenner dermed at det mest sannsynlig går mot utsettelse av skisseprosjekt og nybygg for Finnsnes barneskole.

– Vi synes det er kjempetrist at man i barneby-kommunen legger opp til midlertidig løsning på plassutfordringene ved barneskolen, på fem til syv år. Det er forferdelig trist, men har innsett at det er ikke så mye vi får gjort med den saken, sier Berg.

Det er i torsdagens kommunestyremøte at saken skal behandles endelig.

Tilrettelegge

Karoline Sandberg, forelder og medlem i FAU håper uteområdene blir ivaretatt for alle årstider.

– Skolegården må være slik at en kan bruke den uansett årstid. Det bør ikke sette en begrensning på bruk av uteområdet. Jeg har to barn på skolen og min erfaring er at det til tider er vanskelig å benytte seg av hele området på grunn av vær og forhold, og det bør man få gjort noe med, sier Sandberg.

Bekymret

Foreldrekontakt Espen Norbakken sier flere foreldre er bekymret for uteområdet hvis modulene tar plass i skolegården.

– Nå har det kommet fornuftige innspill til plasseringen av modulbyggene, men uteområdet blir ikke brukt godt nok i dag på grunn av begrensninger som overflatevann, is og stein på bakken. Vi har forståelse for at utarbeidelse av et prosjekt med renovering og nybygg av skolen tar tid, men vi mener at å renovere eksisterende uteområde, bør være mulig å få til nå og bør prioriteres riktig, sier Norbakken.

Deler friminuttet

I dag deler skolen opp friminuttene på småtrinnet og mellomtrinnet.

– Det er fordi man i utgangspunktet har for liten skolegård. På grunn av politiske valg med å bygge ungdomsskolen så nært barneskolen så gikk det ut over uteområdet til barneskolen. Videre var det en plan på deres felles uteområde etter ungdomsskolen ble bygget, men der har det ikke skjedd så mye, sier Berg.

Hun forteller at foreldre på dugnad er flau over skolegården.

– Det er med en flau smak i munnen at vi står der med riva i hånda, for det vi egentlig gjør er å plukke stein. Det trengs å satse på uteområdet og lekeapparat. Vi trenger noe annet enn stein, gjørme og nå er tiden for å ta et tak. Vi kan risikere at førsteklassinger som nå starter går hele barneskolen med dette området. Det er for dårlig, sier Berg.

Hun og resten av FAU oppfordrer dermed politikerene til å besøke skolegården.

– Så får man se hva 401 elever må ta til takke med hvert friminutt, avslutter Berg.

Finnsnes barneskoles skolegård er dekket av mye stein og hvis modulbyggene blir votert flyttet hit, vil de oppta noe av uteplassen til barneskoleelevene. Foto: Carina Hansen
Nedfor gamle Finnsnes ungdomsskole står modulbyggene som er foreslått flyttet til Finnsnes barneskole. Foto: Maria Holm Simonsen