– Ja, dette var en god start, smiler Rydningen.

Fredag 15. juni var årets eventyr i gang igjen for alle laksefiskere, og det grå været klarte ikke å legge noen demper på humøret til fiskerne som hadde fått kort til det andre døgnet i Målselva. Når Folkebladet besøker elva lørdag formiddag i 12-tiden sitter flere av dem inne i en gapahuk og har seg en liten pause. Latteren sitter løst.

God stemning

– Ja, her er stemningen god, i hvert fall for meg, ler Rydningen, og ser fornøyd bort på laksen som henger langs veggen på gapahuken.

Han er den eneste av fiskekompisene i gapahuken som har fått laks så langt. Den 7,5 kilos laksen skal røykes.

– Det er fast tradisjon at jeg røyker den første laksen jeg får hver sesong, forteller Rydningen.

De har vært på plass i elva siden klokken 06.00. Har man kort så skal hvert minutt utnyttes.

Foreløpig er det kun to langs elva som har fått laks denne morgenen.

– Hvordan er forholdene i elva så langt?

– Det har ikke vært så bra i dag. Elva har steget mye og er litt grumsete, men nå har den begynt å synke litt. Det kan være derfor at jeg fikk laks nå, jeg vet ikke. Men kanskje blir det bedre forhold i ettermiddag. Det er litt kaldt enda i elva, så det er nok ikke det store fisket ennå, sier Rydningen.

Kommer tilbake, år etter år

Han sitter sammen med Lasse Vold fra Oslo. Han har kommet helt fra hovedstaden for å få med seg laksestarten i Målselva.

– Jeg fikk kort til morgenen på åpningsdøgnet fredag, også har jeg fått kort til i kveld, så da kunne jeg ikke la være å komme. Vi skal også opp hit igjen på en fem-dagers tur 12. juli, forteller Vold.

Det er fjerde sesongen han tilbringer i Målselva.

– Hva er det som lokker med Målselva?

– Jeg synes det er bra med fisk og så er det veldig hyggelige folk rundt elva. Det er veldig god stemning her, så hit kommer jeg igjen år etter år.

Feirer bryllupsdagen i elva

– Hvordan er det å være tilbake i elva igjen?

– Ååå, det er herlig å være tilbake i elva, sukker Rydningen euforisk.

– Det er fast tradisjon å være med på laksestarten i Målselva. Jeg hadde bryllupsdag i går, den 15. juni, og den bruker jeg å feire i elva. Men uten kjerringa.

Han ler spøkefullt.

– Hva sier kona da?

– Nei, jeg vet ikke, jeg tror hun er glad for å få meg avgårde, humrer Rydningen.

Han har fisket i mange år. I starten var det ikke hvert år han fant veien til elva.

– Men de siste 5-10 årene har jeg fisket laks hvert år, og det blir bare mer og mer. Jeg blir verre og verre sier kjerringa.

Spesiell følelse

Det er spenningen, roen og den lune stemningen som driver han.

– Jeg vet ikke, men det er det suget i kroppen man får når man fisker og når laksen biter. Det er litt vanskelig å beskrive det, men alle laksefiskere vet hva det er snakk om. Og så er det jo masse hyggelige folk her. Man sitter å prater og blir kjent med nye folk, flirer og har det artig. Det er helsebot å sitte her ved elva, sier Rydningen.

Sofie Ness fra Tromsø har sin andre sesong som laksefisker. – Det er artig å få fisk, og så synes jeg det er artig å kaste, sier hun. Foto: Susanne Noreng
Det nitriste været la ingen demper på fiskegleden til laksefiskerne i Målselva lørdag. Foto: Susanne Noreng
Lars-Ole Ness fra Tromsø var blant flere som hadde sikret seg kort til andre dag i Målselva etter laksestarten. Foto: Susanne Noreng