Ifølge fangstrapporten er det tatt to lakser på henholdsvis 11 og 10,5 kilo i midtre sone — ovenfor og nedenfor Olsborgbrua — pluss to lakser på henholdsvis 4 kilo og 6,2 kilo i kortsonen nedenfor kulpen i Målselvfossen.

– En bra start, sier leder av Målselvfossens Elveeierlag, Kjell Åge Fossland.

Han legger til at det godt kan være at det er tatt flere laks enn de som sålangt er registrert, fordi det kan være forsinkelse i rapporteringa.

– Uansett er det grunn til å være fornøyd; så lenge folk får fisk og ser fisk, så er stemninga god, sier Fossland.

Tror det blir bra sesong

Selv om det er lite vatn i elva, tror Fossland det kan bli en bra sesong i elva også i år, på linje med de foregående.

– Når det er mye vatn i elva, så kommer laksen raskere opp. I år er det er veldig lite vatn mot det som er normalen. Ikke er det voldsomt mye snø igjen i fjellene heller. Men til tross for dette, så har vi sett allerede at det har gått fem-seks laks opp trappa. Det er tidlig. Normalt skjer ikke det før i slutten av måneden, begynnelsen av juli. Vi satser på at det skal bli en god sesong i år også, sier Fossland.

Den ene laksen som ble registert tatt i midtre Målselv etter fiskestart i natt, på 11 kilo, ble ifølge rapporten satt ut igjen. Den ble fanget på sluk. Satt ut igjen ble også 4 kilos-laksen som ble tatt på flue av Yngve Johnsen i Målselvfossen. Anders Varrings 10,5 kilos laks tatt på flue i midtre Målselv ble imidlertid tatt vare på. Det samme med Magnus Pettersens laks på 6,2 kilo som ble tatt på flue i kortsonen i Målselvfossen.

Solid stamme

Kjell Åge Fossland sier prakteriseringen av catch and release er noe fiskerne gjør på eget initiativ.

– Catch and release er veldig utbredt og en veldig omdiskutert sak. Selv har ikke tatt noen stilling til det. Det er ikke noe virkemiddel vi trenger å bruke, all den stund vi har en solid stamme. I stedet har vi andre, selvpålagte restriksjoner: Vi har flyttet fiskestarten til 15. juni i stedet for 1. juni, og vi avslutter tidligere. Takket være hjelp fra Bjørn Rune Gjelsten kjøper vi opp notsett i Malangen. Intensjonen med dette er ikke å fiske mer i elva, men å sørge for at vi har en bærekraftig stamme. I elva har vi en selvpålagt restriksjon på at hver fisker kun kan fiske to laks i døgnet, sier Fossland.

Fiskekort

– Hvordan er muligheten for å få seg fiskekort i elva?

– I kortsonen nedenfor kulpen i Målselvfossen er alt utsolgt fram til 17. juli. Dette er nok en av de beste fiskeplasser i hele landet hvor Hvermannsen har mulighet til å fiske laks. I midtre og nedre del av elva er det imidlertid god tilgang på kort, sier Kjell Åge Fossland.

Forretningsmannen Bjørn Rune Gjelsten kommer forøvrig for å fiske i elva 1. juli.

Anders Varring tok denne laksen på 10,5 kilo i sonen i midtre Målselv etter fiskestarten natt til fredag. Foto: Privat
For fiskerne som åpnet sesongen i Målselva natt til fredag, ble det både fangst og fisk å se. – En god start, sier leder av Målselvfossens Elveeierlag, Kjell Åge Fossland. Dette bildet er fra en tidligere sesong. Foto: Jan-Erik Bergstad