Senioringeniør Kurt Stormo, som har skiltmyndighet i Statens vegvesen i Troms, er fornøyd med å ha fått også det samiske stedsnavnet på Finnfjordbotn på plass.

– Det er viktig å ta vare på samiske og kvenske stedsnavn, sier han.

Ifølge Lov om stadnamn som kom i 1991, plikter det offentlig å skilte stedsnavn på samisk og kvensk hvis stedsnavnene er oppført i Sentralt stedsnavnsregister. Og det er Finnfjordbotn.

Tilbakeholden

Men Kurt Stormo sier at vegvesenet til nå har vært tilbakeholden med å ta initiativ på egen hånd til å foreta skilting på samisk og kvensk.

– Forklaringa på det er vel uheldige erfaringer. I 1990 ble jo det samiske skiltet i Kåfjord skutt i filler, det er nå utstilt på museum. Derfor har vi overlatt initiativet til kommunene selv, sier Kurt Stormo.

I tilfellet Finnfjordbotn opplyser han at skiltingen er foretatt ut fra et kommunalt vedtak og en liste med oversikt over stedsnavn som mangler skilting. På samme lista sto også skilting på samisk i Sørreisa — Orjješ-Ráisa — som kom på plass først, nærmere bestemt høsten i fjor.

I Finnfjordbotn har det tatt noe lenger tid på grunn av kabler i grunnen.

Tar tid

Aud-Kirsti Pedersen, som steller med stedsnavn ved Statens Kartverk i Tromsø, forteller at det ofte kan ta tid før det offentlige følger opp med å iverksette stedsnavnloven.

– Når et samisk og kvensk stedsnavn er registrert i Sentralt stedsnavnregister, så plikter det offentlige å følge opp med skilting. Det kan ta svært lang tid å få stedsnavnsaker behandlet og iverksatt, sier Aud-Kirsti Pedersen.

Pedersen viser til at det samiske stedsnavnet på Finnfjordbotn — Vuotnabahta — har ligget inne i Sentralt stedsnavnregister siden 25. oktober 1999.

– Lov om stadnamn paragraf ni, første ledd, sier at når skrivemåten av et navn er fastsatt etter loven og ført inn i stedsnavnregisteret, skal det brukes av eget tiltak av det offentlige, opplyser Pedersen.

– Intet vedtak i Lenvik

Ifølge teknisk sjef Geir Fredriksen i Lenvik kommune har vært oppe noen navnesak i kommunen etter Lov om stadnamn om Finnfjordbotn.

– Vi har ikke gjort noe vedtak om dette, sier Geir Fredriksen. Han var heller ikke klar over at det er kommet opp skilt på samisk i Finnfjordbotn, men har observert at slik skilting generelt er blitt mer og mer vanlig langs veiene.

Aud-Kirsti Pedersen sier da også at det heller ikke har vært nødvendig med noe vedtak i Lenvik kommune om skrivemåten.

– Vuotnabahta kom inn i kartverkets stedsnavnregister 17. september 1979. Skrivemåten som er i samsvar med regelverket i stedsnavnloven, fantes alt i offentlig bruk da Lov om stadnamn blei iverksatt, sier Pedersen.

PS! På www.norgeskart.no kan du selv finne ut hvilke samiske stedsnavn som er registrert.

Senioringeniør Kurt Stormo i Statens vegvesen er fornøyd med å ha fått på plass samisk stedsnavnskilt i Finnfjordbotn. Foto: Vidar Bjørkli