På fylkesvei 862 mellom Mefjordbotn og Senjahopen er Statens vegvesen i gang med å montere nye fartsgrenseskilt i Breitindtunnelen, Svartholltunnelen og Hestetunnelen, pluss Svartholla skredoverbygg.

Den nye fartsgrensa i tunnelene og skredoverbygget blir 60 km/t mot 80 km/t tidligere.

– Avbøtende tiltak

– Vi har hatt en risikovurdering. Tunnelene er trang og uoversiktlig, og er på sine plasser for smal til at en personbil og en lastebil kan passere hverandre. For å redusere risikoen for og konsekvensene av ulykker har vi kommet fram til en hastighetsbegrensing på 60 km/t som et avbøtende tiltak. Hvis vi ikke bedrer sikkerheta er alternativet i ytterste konsekvens å stenge tunnelene. Å rehabilitere og utvide tunnelene vil kreve et nasjonalt løft, sier Stormo.

Stormo sier planen er å innføre hastighetsbegrensing i de fleste av de gamle og smale tunnelene i Midt-Troms. Nye fartsgrenseskilt vil komme etterhvert både i Fjordgårdunnelen, Ørnfjordtunnelen, Steinfjordtunnelen, Skalandtunnelen, Grunnfarnestunnelen, Kaperskartunnelen, Sifjordtunnelen, Sifjordskartunnelen og Bjørgatunnelen. I Bjørga er 60 km/t allerede innført.

Mangler møtesikt

I en rapport om rehabilitering av tunnelene utført av Rambøll i 2015 framgår det at flere av tunnelene har horisontalkurver som gjør kravene til møtesikt ikke er tilfredsstilt, i hvertfall ikke hvis det tas utgangspunkt i fartsgrense på 80 km/t.

Rapporten viser til at da tunnelene ble bygget var det trolig krav til at det overalt skulle være møtesikt, og at det skulle anlegges møteplasser slik at var sikt fra møteplass til møteplass.

– Men disse reglene synes ikke å vært tatt hensyn til, heter det i rapporten.

Rambøll skriver i rapporten at utvidelse av tunnelene vil bli svært kostbart, og kan unngås ved hjelp av alternative løsninger som gir tilsvarende eller lavere risiko. Det påpekes at fartsnivået i tunnelene er lavt, og Rambøll foreslår fartsgrense 60 eller 50 km/t som et generelt ri- sikoreduserende tiltak.

Tunnelene på Mefjordveien er så smal og trang at de ikke forsvarer noen høy hastighet. Nå blir fartsgrensa offisielt fastsatt til 60 km/t. Foto: Statens vegvesen