1. juni startet første runde i årets blåkveitefiske. Hos Aksel Hansen AS i Senjahopen er det syv båter som leverer. En av dem er MS Magny fra Meløy.

Og de trauste nordlandsfiskerne gliser i skjegget over det som tegner til å bli en innbringende sesong.

Fiskekjøperne strekker seg nemlig langt på betalinga for å få tak i råstoffet. Blåkveite er et knapphetsgode, kvotene er relativt små og fisket foregår i en kort, hektisk sesong. Det gjør at konkurransen blant kjøperne er knallhard.

– Eventyrlige priser

– Prisen er det ingenting å si på. Vi får 30 kroner kiloen rund her hos Aksel Hansen og det er vi veldig godt fornøyd med. Det er nesten å beskrive som eventyrlig, sier Lars-Gøran Ulriksen.

Med 22,5 tonn i kvote på den 14,85 lange Magny kan han og mannskapet se fram til en lott på rundt 100.000 kroner hver fra blåkveitefisket.

– Blåkveita er et fint alternativ på ei tid av året da det er lite ellers å fiske etter. Vanligvis greier vi å ta hele kvota i løpet av 14 dager — en måned, og da er hundre tusen kroner en fin inntekt å ta med seg før sommerferien, sier Ulriksen.

Fisket i mink

Men akkurat nå spøker det for om kvota lar seg fiske så fort.

– Fisket startet veldig bra i forrige uke. Vi fikk knappe 6.000 kilo på det første sjøværet, og 2.500 på det andre. Men på det hittil siste sjøværet i helga hadde vi bare 200-300 kilo på hver av de tre lenkene vi har stående i havet. Fisket har gått kraftig mink. Når det er så dårlig, ser vi ingen vits i å fortsette. Vi kommer til å dra opp bruket på onsdag og ta sommerferie. Og så er vi tilbake igjen når andre periode i fisket starter 6. august, sier Ulriksen.

Det er syvende året at meløyværingen drifter etter blåkveite for Aksel Hansen AS. Han liker seg godt både ved bruket og i Senjahopen.

– Fordelen er at det er kort vei herfra og ut til eggakanten i Stordjupta hvor fisket for vår del foregår. På feltet ligger vi sammen med Husøy-båter og de er et kjempefolk å samarbeide med, sier Ulriksen.

Eksporteres til Kina

Daglig leder Frank Magne Hansen ved Aksel Hansen AS bekrefter at de strekker seg langt på pris.

– Prisen blir kanskje i høyeste laget. Men slik er det når konkurransen er hard, og alle skal kjøpe blåkveite samtidig, sier Hansen.

– Hvordan er etterspørselen i markedet?

– Etterspørselen er der. I år ser det ut som om det er Kina som er det store. Vi fryser kveita sløyd med hode for eksport.

Selv om det akkurat nå er lite fart over fisket, kommer Aksel Hansen AS til å fortsette å kjøpe blåkveite fram til de tar ferie fra siste helga i juni.

Andreas Heide (t.v) og Jon Sigurd Åsvang er med som mannskap på Magny på blåkveitefiske. Foto: Vidar Bjørkli
Tom Arne Larsen og de andre ansatte ved Aksel Hansen AS tar i mot blåkveitefangster fra syv båter. Foto: Vidar Bjørkli
For båtene i Senjahopen startet blåkveitefisket godt i forrige uke. På siste sjøvær i helga gikk det imidlertid i mink. Foto: Vidar Bjørkli