AP-leder Jonas Gahr Støre tok nylig til orde for hasteinnkjøp av seks brukte Bell-helikoptre til Hæren i Nord-Norge. Bakgrunnen er regjeringas budskap om at de vil ha 15 helikoptre på Rygge, mens bare tre helikoptre skal stå igjen til Hærens disposisjon på Bardufoss.

– For omlag 250 millioner kroner kan vi få ni helikoptre i nord og 15 helikoptre på Rygge som kan trene med spesialstyrkene, sa Støre til VG mandag.

Til Rygge

Hovedtillitsvalgt i Hæren, Pål B. Nygaard, ser i utgangspunktet positivt på Støres utspill. Dog har han en litt annen innfallsvinkel til det dersom forslaget om seks brukthelikoptre skulle bli en realitet.

– Det er veldig bra hvis man nå endelig klarer å få landet denne saken og får økt helikopterflåten, men rekkefølgen må være slik at de ni helikoptrene på Bardufoss skal være der, og at de ni helikoptrene på Rygge skal være der. Kjøpes det inn seks brukte helikoptre må disse eventuelt legges til Rygge, sier Nygaard til Folkebladet.

Han understreker at det ikke må bli slik at seks helikoptre først flyttes til fra Bardufoss til Rygge, for så at man etterpå skal kjøpe inn seks brukte helikoptre til Bardufoss.

– For øvrig beklager jeg selvfølgelig at Hæren bare skal ha ni helikoptre — hærsjefen har jo sagt at det minimum må være 12.

Samtidig poengterer Nygaard at ni helikoptre er bedre enn ingenting.

– For tre helikoptre er bare tøv. Med ni har vi i hvert fall et miljø, en kapasitet og en viss troverdighet når det gjelder sikring av spesialstyrkene, det selv om de egentlig etterspør helt andre helikoptre enn Bell.

– God løsning på kort sikt

Ordfører i Målselv kommune, Nils Ole Foshaug (Ap) synes Støres helikopterforslag på kort sikt er en god løsning.

– Jeg tror det vil være ganske lurt å få igang en helhetlig diskusjon om helikopter i Forsvaret, for jeg er ikke så sikker på at spesialstyrkene er tjent med Bell 412. Hæren må en gang i fremtida ha noen nye helikoptre, men som en rask løsning for de neste årene synes jeg det som nå er lagt på bordet er et godt forslag, sier Foshaug.

Han har allerede vært tydelig på at han synes at forslaget som regjeringa har lagt frem er altfor dårlig, og er derfor glad nå for at både hans eget parti og Sp har lagt frem nokså like forslag, som er langt mer i tråd Troms-dokumentet.

– Jeg håper at KrF og regjeringa blir med på dette.

Det er ikke bare det som går på helikopter han er fornøyd med, men også hvordan Ap tar til orde for styrking av landmakta gjennom raskere oppgradering av stridsvogner og flere stående soldater i 2. bataljon på Skjold,

FORNØYD: Målselv-ordfører Nils Ole Foshaug er fornøyd med kravet hans eget parti har lagt frem for regjeringen som en oppfølging av landmaktavtalen. Foto: Stian André Lund