Tanken på å bygge hus i Nedre Kjæsvika fikk Trond-Kjetil Abelsen som unggutt på 90-tallet. Nesten 20 år etterpå står han i sin egen stue, bare meter unna der trehuset han og vennene bygde som barn. Det er emosjonelt for Skalandværingen.

– Jeg har vært utallige ganger her på tomta. Jeg har stått i storm for å kjenne hvordan været er, jeg har stått på, ryddet skog både til vei og tomt. Jeg bygget grunnmuren selv, tegnet huset og stått på fra tidlig til kveld. Det er en fantastisk følelse å stå her inne i huset i dag, sånt blir man rørt av, sier Abelsen.

Hjemplassen

–Hvorfor ville dere bo her?

– Jeg er født og oppvokst her på Skaland og har bodd hele livet mitt i Kjæsvika rett bortenfor her, sier Abelsen.

Med samboer Ina Charlotte Ersfjord har de begynt å flytte inn, som de første av de fem som har kjøpt tomt i feltet.

I voksen alder henvendte Abelsen seg til kommunen, slik at han kunne realisere drømmen.

– Jeg ville ha den bortglemte planen frem i lyset igjen. Etter cirka fem år begynte det å skje noe. Jeg ville at de skulle forstå at hvis de vil ha folk til å bygge her, var det viktig å skape attraktive tomter. Dette er en enestående plass og med utsikt og her har vi sola frem til elleve på kvelden, forteller Abelsen.

Naboer

Med utsikt fra Bergsbotn til havgapet med Andenes i det fjerne har familien et boligområde som har vist seg å være svært populært.

– Vi trenger ikke bilde på veggen når vi har denne utsikten her. Det er kanskje Skalands beste utsikt. Så merker vi at interessen for feltet har økt etter at huset ble satt opp. Folk snakker mer om det og flere kunne sikkert tenke seg å bo her, sier Abelsen.

Nå har de også mottatt nabovarsel så om ikke lenge blir de ikke det eneste huset i feltet.

– Nærmeste nabo starter vel nå i sommer, deretter kommer det et annet hus opp i høst, forteller Abelsen

Nylig ble den femte tomta solgt, til en familie som er jevngamle med Abelsen og samboeren.

– Det er helt fantastisk at flere unge folk ønsker å etablere seg her. Det er viktig både for feltet og for Skaland

Gulrot

Berg-ordfører Roar Åge Jakobsen synes det er kjempebra at fem tomter er utdelt og at to av de er unge ny-etablerte familier.

– Det er nettopp de vi er på utkikk etter, unge familier som etablerer seg her. Tomtene er gratis de to første årene, og er en gulrot fra kommunen. Vi vet at det er vanskelig å få finansiering for bolig ute i distriktene. Bankene stiller krav som gjør det nesten umulig å få boliglån her, og spesielt vanskelig er det for de unge. Slik burde det ikke ha vært, det som oppnås med det er at unge ikke etablerer deg i distriktene, sier Jakobsen til Folkebladet.

Det er totalt 15 tomter i feltet, og det betyr potensielt ti nye som kan etablere seg i Nedre Kjæsvika. I sist kommunestyre ble det vedtatt at husleieprisene i kommunen skulle oppjusteres til 90 prosent av Lenvik kommune sine distriktspriser. Det mener ordføreren også kan føre til at flere velger kjøp og bygg av bolig, fremfor utleie.

Bygg bolig

– 90 prosent økning gjelder ikke alle boligene, her følger vi husloven. Jeg er ikke redd for at de som vil komme til kommunen å bo her, vil bli skremt av oppjusteringen. Jeg vil tro det er kanskje vel så rimelig, endten å kjøpe eller bygge i stedet for å leie. Vi ønsker ikke at kommunen skal stille med en bolig en skal bo i resten av livet. Det må jo være mye bedre å betale på egen bolig enn husleie i år etter år. Det tror jeg også unge ny-etablerte vil se, avslutter han.

I dag står huset til Abelsen og Ersfjord som eneste i feltet. I år skal i alle fall to andre naboer starte arbeidet med deres hus. Foto: Carina Hansen
Å bygge hus i dette boligfeltet har vært en mangeårig drøm for Abelsen. Foto: Carina Hansen
Berg-Ordfører Roar Åge Jakobsen gleder seg over interessen på boligfeltet, og håper flere kommer til. Foto: Carina Hansen