Folkebladet har denne uka belyst ørneproblematikken både for reindrifta og sauenæringa i Midt-Troms. Stortinget bestemte for to år siden at det skulle tas ut ørn i Troms uten at det har skjedd.

Sterke reaksjoner fra næringene

Samtidig som reinkalver og lam tas av ørn reagerer næringene sterkt på denne situasjonen. Borch spør ministeren om han raskt vil iverksette tiltak for å få ned ørnebestanden på steder hvor ørn gjør stor skade på rein, og om vil statsråden sørge for at rovdyrpresset i tamreinområder blir redusert fremover, særlig når det gjelder havørn og kongeørn. Hun viser til flere oppslag i Folkebladet angående utfordringer med ørn den siste tiden der reineier Per Mathis Oskal og sauebonde Martin Ness sto fram og fortalte om problematikken.

Kritisk situasjon for næringa

– Etter at jeg leste Folkebladet i går har jeg sjekka litt opp. Og ut fra jeg kan se er det ikke gjort noe fra departementet etter denne saken var ute på høring i juni for ett år siden. Dette vil jeg ha svar på. Situasjonen for beitenæringa og særlig reindriftsnæringa er kritisk. Over flere år har dette vært kritisk. For de sørsamiske områdene har det gått så langt at de er et åpent spørsmål om tamreinnæringa kan overleve. Dette er ei utfordring vi bør løfte nasjonalt. Sp hadde et forslag i Stortinget om uttak av ørn forut for skade for bare en måned siden som ble nedstemt, sier Borch.

Vurdere ekstraordinære uttak

– Elvestuen må svare på hva som er gjort i forbindelse med høringen, men jeg merker meg at statsråden tidligere har svart en driver med kartlegging. Men nå har det gått så langt at vi bør få et klart vedtak på at en kan ta ut ørn før den gjør skade. Jeg vil også følge denne saken opp med et eget forslag i Stortinget som blir fremmet som et representantforslag. Det vil ta opp evaluering av alle vedtak som er gjort innenfor rovdyrpolitikken som ikke er fulgt opp, sier hun.

– Jeg vil avvente svaret fra statsråden, men med det vi ser i Troms nå må vi vurdere om det er mulig med ekstraordinære uttak, at vi ikke trenger å vente på en ny rovdyrpolitikk skal behandles i Stortinget. Jeg ønsker at situasjonen særlig i nord skal vurderes, at en kan gjøre unntak slik at en kan ta ut ørn når en ser at bestanden er så stor som den er. Her må statsråden og departementet gripe inn før situasjonen er kommet ut av kontroll, sier hun.

Også Finnmarks-politiker Geir Adelsten Iversen (Sp) har sendt spørsmål til Elvestuen om samme problematikk i Finnmark. Ministeren har seks virkedager på å svare.