Under torsdagens kommunestyremøte holdt folkehelsekoordinator Karoline Sandberg og lege Steinar Konradsen en orientering om folkehelsa i Lenvik. Der blant annet overvekt i grunnskolen ble presentert politikerne.

– 25 prosent av alle 8. klassene er innenfor overvektkategorien og mange er på tur inn i denne. Vi ligger langt over landsgjennomsnittet og vi øker i antall overvekt for hvert år, dette problemet har ikke kommunen klart å imøtekomme godt nok. Nå må noe gjøres, sier folkehelsekoordinator Karoline Sandberg til Folkebladet.

Epidemi

Sandberg sier problemet kan sammenlignes med en epidemi.

– Hadde det vært det, hadde det vært satt i gang en massevaksinasjon. Nå må vi gjøre noe, og det i fellesskap, for å klare å snu trenden. Problemet er ikke bare en stor kropp og mangel på fysisk aktivitet, men det viktigste er næring og kosthold, sier Sandberg.

– Hva må gjøres?

– Det må satses mer på universelle tiltak, mot overvekt og mot alle barn. Forskning viser at en må gå ut mot massene og ikke mot noen få. Man må fokusere på barnehage og tidlig skolealder. Det kan være alt fra å innføre skolemat til å lage bevisste innkjøpsliste til fellesmåltid. Det er mange tiltak som en kan gjøre, men det må bli gjort. Derfor la vi dette frem til politikerene, da det er de som tar de endelige avgjørelsene i kommunen, sier Sandberg.

Samfunnsansvar

Hun peker på at ikke alt faller og står på politikerne, men at alle må bli mer bevisst på hvilken retning pila går.

– Når statistikk faktisk er så ille som det er nå, ligger det et potensiale for å gjøre noen gode strategier både på kommunalt og samfunnsnivå. Kommunen alene har ikke ansvaret, men også foreldre og andre voksne som setter grenser og bestemmer. Alle har et stort ansvar. Vi må dra dette i havn og snu det negative i motsatt retning, alle som en, sier Sandberg.

Uføre

Et annet stor utfordring i kommunen er at innbyggere sliter med å komme seg i arbeid.

– Nesten dobbelt så mange, enn landsgjennomsnittet, er uføre i Lenvik og slik har det vært lenge. Det er en skremmende statistikk, sier assisterende kommuneoverlege Steinar Konradsen til Folkebladet.

Spesielt er det unge kvinner under 45 år som stikker seg ut i statistikken. Og selv om det har vært en nedgang i tallene både nasjonalt og kommunalt ligger fortsatt Lenvik i teten på landsbasis.

–Det er fortsatt et godt forsprang og et stort folkehelseproblem at Lenvik har så stor andel yrkesaktive og spesielt damer, som er uføre. Vi vet at det å være yrkesaktiv bidrar til å være frisk. Er man ufør er det lettere å pådra seg ensomhet og psykiske problemer. Det er dårlig helse å ikke være i jobb, og vi vet ikke årsaken, men det burde vi finne ut av, sier Konradsen.

Skiller seg ut

Det er ikke bare på landsbasis Lenvik skiller seg ut, men kommunen utpeker seg også i fylket på dette punktet.

– Det er vanskelig å forklare. Vi vet at i regionen bor det mange med lav utdanning, og får man en sykdom som gir begrensninger, er det ikke mange muligheter for å velge annen type jobb, det kan forklare noe. Det er også et høyt frafall på videregående skole, som tilsier at det er en større sjanse å falle ut av yrkeslivet, sier Konradsen.

– Hva kan gjøres for å prøve å snu denne trenden?

– Vi vet de aller første årene i barns liv er avgjørende for deres fremtidig helse. Som politiker bør man derfor tenke hvordan man kan tilrettelegge for et trygt lokalmiljø, slik at barna i kommunen får en trygg og god oppvekst. Dette inkluderer blant annet å sørge for gode tilbud i svangerskapsomsorgen, på helsestasjonen, og i barnehager og skoler. Det gjøres mye bra allerede med kommunale tiltak, men utviklinga har vært stabilt negativ, så man må gjøre noen endringer for å snu trenden, avslutter Konradsen.

– Viktig å ta tak i, sier politikerne

Politikere i Lenvik vil ta grep, etter folkehelseorienteringen i kommunestyret.

Både Sissel Haugslien (H) og Grethe Sebulonsen (Ap) sier de ønsker å ta saken videre til politisk behandling.

– Det er klart det er bekymringsfullt. Dette skal ikke gå i glemmeboka og det er aboslutt en viktig sak å ta tak i. Nå forventer jeg at vi får en sak til utvalget som vi skal behandle og se på. Gjerne med fagfolkene tilstede for å gi oss gode råd, slik at man kan finne en god løsning, sier Sebulonsen til Folkebladet.

Kommunalsjef Bente Karlsen sier derimot at administrasjonen har ingen planer om å sette dette som en sak til utvalget.

– I utgangspunktet er det ikke planlagt å ha en sak til utvalget på det. Som en del av folkehelseorienteringen ble undersøkelsen ungdata benyttet, som skal legges frem 19. juni. Hvis politikere ønsker å få det opp i utvalget, må de løfte den opp som et ønske for å få på sakskartet, informerer Karlsen.

Haugslien enes med Sebulonsen og sier kommunen er i gang med arbeidet.

– I folkehelseforumet som jeg sitter i, ble det avholdt et møte etter kommunestyret i forrige uke. Her tok vi opp tallene på nytt og fikk en god diskusjon på tiltak som muligens kan sittes i verk. Som lokalpolitiker synes jeg det er viktig å sette i gang tiltak som som man vet fungerer grunnet forskning og andre kommuner har igangsatt og ser det funkerer. Der er vi nå, sier Haugslien.

Hun påpeker at Lenvik ikke er eneste kommunen som har negative tall, og at dette vil bli tydelig når de går inn i Senja kommune i 2020.

– Folkehelseprofilen som orienteringen er bygget på gjennomføres i alle kommunene og når vi blir Senja kommune vil ikke kommunen dra resultatene i riktig retning, tvert imot, sier Haugslien.

Hun sier det langsitige målet handler om forebygging.

– Det er ingen tvil om at folkehelse er et vidt begrep og at det er vanskelig ettersom man griper inn i folks hverdag. Alle vet at for å være slank og frisk, må man spise mindre sukker og være i mer aktivitet. Det vet vi, men å omsette dette i praksis er en utfordring, sier Haugslien.

Sissel Haugslien (H) sier folkehelseforumet i kommunen har startet med arbeidet. Foto: Mathias Brobakk Nordgård
Grethe Sebulonsen sier at det er en viktig sak en ikke må gi slipp på. Foto: Maria Holm Simonsen