For de som besøker politistasjonen på Finnsnes, har de allerede lagt merke til at noe er i endring. Ekspedisjonslokalene pusses opp, og det er det to årsaker til.

– Vi ønsker at publikum på en mer diskret måte skal kunne henvende seg til oss. Derfor blir det to «bokser» som man kan gå inn i. Den andre og kanskje den viktigste årsaken til oppussingen, er i forbindelse med passutstedelse. Før gikk man inn på et eget kontor, nå får en gjort hele ekspedisjonstjenesten i den samme «boksen», forklarer lensmann, Arnold Nilsen til Folkebladet.

Pass

Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart (ICAO), stiller krav til de ulike landene for passutstedelse, dette imøtekommer stasjonen når oppussingen er ferdig.

– Når vi bygger om innfrir vi ganske strenge krav til sikkerhet som er stilt rundt det å utstille pass. Det er mange politienheter i hele Norge som bygger om. Det er ikke bare slik at dokumentet ikke skal være lett å forfalske, men også hele rutinene rundt utstedelsen. Dette er en internasjonal standard, forklarer Nilsen

Sikkerhet

I arbeidet med nærepolitireformen, skal det vurderes nærmere om utstedelse av pass.

– Diskusjonen hvor pass skal utstedes i Norge pågår nå, men har ikke helt landet. Noen ønsker å ha mange steder for å ha et godt tilbud til folk, mens andre mener det ikke må være for mange plasser, for da risikerer man at systemene ikke blir så god og at det ikke er god nok sikkerhet. Man må passe på å ikke gjøre feil, hvis passet ikke er pålitelig som dokument, kan flere land si at norsk pass er usikkert, da holder det ikke å reise bare med det. Da må man ha visum i tillegg, sier Nilsen videre.

– Når er det ferdig?

– Vi håper de skal være ferdig om to uker. Vi har tid til langt ut på høsten, men vi er godt i rute i forhold på det. Så må man jo avvente på leverandører med tanke på glassvegger og slikt, sier Nilsen.

Camilla Markussen som jobber i ekspedisjonen sier det er hektisk, men greit å jobbe når arbeidet pågår.

– Det krever også at publikum er tålmodig. Det er noen dager som er mer hektisk enn andre. Det vil bli mye bedre enn før, når det står ferdig. Nå får vi ekspedert folk i luka og slipper å forlate ekspedisjonen. Det blir mer smidig, avslutter Markussen.

Publikum må være forberedt på to uker med arbeid før ekspedisjonen står ferdig. Foto: Carina Hansen