Det fastslår Tranøy-ordfører Jan Fredrik Jensen fast over telefonen. Han befinner seg nemlig for øyeblikket i Sanya i Kina sammen med en større delegasjon fra Senja.

– Vi er på en gjenvisitt etter at vi fjor hadde besøk i Hamn i Senja av en delegasjon fra Sanya. Vi hadde egentlig tenkt å ta denne gjenvisitten tidligere, men har ikke lyktes med å få det til før nå, sier Jensen.

Under besøket i fjor ble det inngått en intensjonsavtale mellom kinesiske Sanya og Senja. Avtalen tar til orde for samarbeid innen turisme, fiskeri og kultur. Noen permanent avtale mellom de to regionene er ennå ikke på plass, men det var heller ikke formålet med Kina-turen påpeker Jensen.

– Nei, nå besøker vi bare næringslivet her nede. Vi har også representanter fra næringslivet på Senja med oss hit, og det er fordi at de skal bli bedre kjent med mulighetene. Kanskje åpnes det opp for at det kan bli noe mer i fremtiden, sier Jensen.

Legger til rette

Tranøy-ordføreren er klar på at det etter hans oppfatning ligger store muligheter, spesielt innen utvikling av sjømat og turisme, gjennom et større samarbeid mellom Senja og Sanya. Jensen understreker imidlertid at det er næringslivet som er nøkkelen til å få utnyttet potensialet som ligger der.

– Det vi gjør nå skal danne grunnlag for at næringslivet skal se mulighetene, og så får vi se hva det blir ut av dette i fremtiden. Det er i alle fall et stort potensiale som ligger der, mener Jensen.

Med seg til Sanya har han Torsken-ordfører Fred Ove Flakstad, Tom Harry Klausen fra Stella Polaris, Jaran Rauø fra Marealis, fisker og hotellgründer Rolf Bjørnar Tøllefsen, Bernt Bertelsen fra Sjømatklyngen Senja, Jenny Hoff fra Visit Senja og Thor Meland fra Husøy hotell.

Fiskeriminister Per Sandberg har vært i Kina en ukes tid, og var også representert da Senja-delegasjonen kom til Sanya. Han fremholder viktigheten av relasjoner for å få på plass gode samarbeidsavtaler mellom Norge og Kina.

– Ser veldig lyst ut

– Det er artig å se hvordan det helt fra lokalpolitiker-nivå og helt opp til oss på Stortinget jobbes med relasjoner. Det bidrar til den store samarbeidsviljen mellom næringslivet i Kina og Norge, mener Sandberg.

I så måte viser han til hvordan han har vært i møter med kinesiske myndigheter for å følge opp lakseprotokollen som ble signert i fjor. Denne protokollen tar blant annet til orde for at det åpnes opp for eksport av laks fra Troms, Nordland og Trøndelag til Kina. Laks fra de tre fylkene har vært boikottet de siste årene som en følge av sykdomstilfeller i 2015.

– Nå ser det veldig lyst ut. Det er bare et par dokumentasjoner som behøves før dette forbudet kan løftes, sier Sandberg.

– Hva vil oppheving av forbudet betyr?

– Etterspørselen av norsk laks er enorm, men hvor stort potensialet er aner ingen. Gjør vi ting riktig og får opp produksjonen i samsvar med de ambisjonene vi har satt oss, er det uante verdier det er snakk om. Det er imidlertid avgjørende at vi også får med Troms, Nordland og Trøndelag inn i dette enormt voksende markedet, sier Sandberg.