Det var om ettermiddag lørdag 20. januar i år at den 54 år gamle mannen fra Midt-Troms kjørte en personbil på Finnsnes mens han var påvirket av alkohol. Under kjøreturen hadde mannen en alkoholpromille på 2,71.

Uforbeholden tilståelse

Da saken var oppe i Senja tingrett kom mannen med en uforbeholden tilståelse. Riktigheten av tilståelsen ble styrket av blodprøveanalyse fra folkehelseinstituttet samt anmeldelsen fra politibetjent og vitneforklaring.

«På denne bakgrunn har retten funnet det bevist at siktede har forholdt seg som beskrevet i siktelsen, og at han har handlet forsettlig. Retten finner det bevist at siktede under kjøreturen hadde en alkoholpromille på 2,71», heter det i dommen fra Senja tingrett.

Kjøring i påvirket tilstand med alkoholpromille over 1,2 straffes som regel med ubetinget fengsel og bot.

Retten kom imidlertid fram til at selv med det skjerpende momentet av den høye promillen, var de enig med påtalemyndigheten i at siktede ligger innenfor målgruppen for program mot ruspåvirket kjøring og at dette utgjør et hensiktsmessig alternativ til ubetinget fengselsstraff. Mannen samtykket til dette.

Program mot ruspåvirket kjøring

Mannen ble derfor av tingretten dømt til fengsel i 24 dager, men fullbyrdelsen av fengselsstraffen er utsatt med en prøvetid på to år på det særlige vilkår at mannen i prøvetiden gjennomfører program mot ruspåvirket kjøring.

Mannen ble videre dømt til å betale en bot på 20.000 kroner, og han ble fradømt retten til å føre førerkortpliktig motorvogn i to år og seks måneder.