Nede i dypet av norske fjorder og langt nord langs Island, Svalbard og Grønland på dyp ned mot 600 meter lever et monster av en sto hai som kan bli på størrelse med de største hvithaier. Et eksemplar av Håkjerringa som den kalles, kan nå beskues i fjæra på sørsida av fjorden i Lavangen.

Haisommer

– Det blir vel haisommer nå i fjorden i år, så jeg kommer neppe til å dyppe tåa uti i år, fleiper Johnny Johansen som fant den tre meter lange haien med åpen kjeft liggende i fjæra rett nedenfor huset. Men legger til at det vel ikke utgjør noen større fare for å bli spist av en slik fisk.

Han har i hvert fall ikke sett en slik fisk der den ligger og gaper med skarpe tenner i den åpne haikjeften. Måsen har forsøkt å spise av den, men kommet forbausende kort. Noe som kan stemme med at kjøttet skal være giftig med mindre det kokes eller steikes. (se fakta)

Stor interesse

– Jeg tipper den rak i land 16. mai da jeg så en måse som satt på noe i flomålet. Dagen etter tok jeg bilder av den og da de ble lagt ut på facebook, startet interessen, forteller han og antar at det har vært opptil femti personer om dagen og sett på den.

– Det er mye som reker i land her i Rødbukta som flaskepost og ting fra oppdrett men vi har aldri sett en sånn fisk før, sier Johansen.

Forgiftet?

– Jeg lurer på hvorfor den har dødd, kanskje det er noe forurensing eller den har spist noe plast, undrer han men legger til at det får man vel neppe vite med mindre noen åpner den opp. Han håper fisken blir fjernet før den begynner å stinke og sier at en nabo har meldt den døde fisken inn til kommunen og bedt om at den blir fjernet. I følge tekniske etat blir den neppe tatt hånd om av kommunen som anser den som et vanlig fallvilt.

– Det er ikke en kommunal oppgave som vi har tid eller ressurser til å ta oss av. Vi har undersøkt med Salaks, men de hadde heller ikke tid til å gjøre noe, sier ordfører Bernhardt Halvorsen.

Håkjerringa kan bli opp til syv meter og over ett tonn. Rekorden på stang skal være på 880 kilo fra 2010 og beretninger om eksemplarer fanget utenfor Andørja på over syv hundre kilo. Denne er drøyt tre meter og av gjennomsnittlig størrelse. Foto: Ulf Antonsen