– De siste åra har vi sett stadig fleire ospeholt med utglisna lauv i krona. Årsaken til skadene er ikke klarlagt, skriver fylkesskogsmester Trude Hagen Hansen i et brev som er gått ut til alle kommunene i Troms.

Ifølge fylkesskogsmesteren skal en seniorforsker fra Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) nå se nærmere på fenomenet, og det i samarbeid med en finsk kollega som har registrert samme skader på osp i nordvestre Lappland.

Planen er å få registrert skadde felt i Troms og Finnmark for å undersøke om det er likheter ved feltene som er skadd. Det er i denne anledning at de skogsansvarlige i kommunene bes om å hjelpe til.

– Vi ber skogansvarlige i kommunene om bidra til å få kartlagt skader på osp i sin kommune. Det er ikke om å gjøre å få registrert hver eineste forekomst. Men dersom det er skrantende osp i kommunen er det greit å få dokumentert det. Samme registreringer vil bli gjort i Finnmark, skriver Hansen.

I forbindelse med anmodninga som er gått ut til kommunene har fylkesskogsmesteren lagt ved et registreringsskjema, samt bilder av hvordan langt fremkomne skader på osp ser ut på avstand. Bildene er tatt av ospeholt i Rossfjord og Aursfjord.

Forskeren fra Nibio skal etter planen ut på befaring i Troms i løpet av august.