[Rett på sak]

– Hva er Forsvarets Forum, Torbjørn Løvland?

- Det er et magasin for personell i Forsvaret, men også for de utenfor Forsvaret. Og den største lesergruppen er faktisk de utenfor Forsvaret, det er reserveoffiserer og pensjonister. Papirutgaven kommer ut annen hver måned.

- Så det vil si at dere er på nett også?

- Ja, det er vi. Og den satsingen starta for halvannet år siden. Du kan si at den dagsaktuelle utgaven, er den du finner på nett.

- Og hvor ligger redaksjonen?

- Den ligger i Oslo, på Akershus festning. Og så har vi et Bardufosskontor, hvor jeg har vært ansatt i 24 år, over to perioder.

- Så soldatene er i nord og redaksjonen i sør?

- Det kan du til en viss grad ha rett i, men en stor del av Forsvaret er forankret i Sør-Norge. Det skylles ikke minst at Sjøforsvaret har base i Bergen.

- Har dere ingen vernepliktige i redaksjonen lengre?

- Ikke nå lengre, nå har vi bare sivile. Men vi hadde vernepliktige før og redaktøren i Folkebladet avtjente verneplikten sin i redaksjonen hos meg på 80 tallet.

-Har vi et Forsvar lenger?

- Jo, det har vi jo, men det er blitt mye mindre enn det var under den kalde krigen. Vi er på langt færre steder en før og vi har færre soldater. Så får man tro at den nye teknologien kan veie opp for reduksjonen.

- For mobhæren som ble borte også?

- Nei, det er klart at man ikke kan erstatte 60.000 mann med teknologi. Og så er det også det at de 60.000 kom fra det sivile samfunn, slik at Forsvaret og samfunnet rundt var integrert. Nå er du enten i Forsvaret eller utenfor Forsvaret.

- Og før avtjente alle verneplikt?

- Det gjorde de fleste gutter og for samfunnet som en helhet var det viktig, folk lærte om Nord-Norge og de fleste soldatene ble gode ambassadører for landsdelen.

- Det ble heller folketomt på Åsegarden og på Skjold?

- I hvert fall på Åsegarden. Der har det vært treningssenter for utenlandske styrker, men den virksomheten flyttes nå til Indre-Troms. På Skjold er det snakk om reduksjoner, ikke nedlegging. Men det blir mindre folk der, det stemmer.

-Hva tror du om helikoptrene?

-Jeg tror at det blir en del igjen, men jeg frykter at en del av helikoptrene til 339 skvadronen blir flytta sørover. Og så blir det en kamp om NH 90, kystvaktas helikopter.

-Men dette ante vi ikke noe om for noen år siden?

- Da trodde vi på en utbygging av Bardufoss som hoved helikopterbase i Norge. Utbyggingen ble på sett og vis gjennomført rent bygningsmessig for Forsvaret, men der stoppa det. Og man har enda ikke fått tomt til den nye vedlikeholdshangaren til Patria.

- Du kom til Målselv i 1974?

- Ja, og da som journalistaspirant da Nye Troms ble dradd i gang, under ledelse av Torstein Wittington Tengelsen. Det var en veldig lærerik tid, kan man si. Det er ikke så mange som har fått være med å starte ei avis som har overlevd.

- Var du lenge der?

- Jeg var der i ni år, så ble det Forsvaret Forum i seks år. Deretter tilbake til Nye Troms som redaktør. Det var jeg til 2000, da ble det Forsvarets Forum igjen.

- Hvorfor?

- Det er tøft å være redaktør. Som redaktør er du egentlig ganske alene og i ei så lita avis som Nye Troms kan du ikke regne med noe særlig regulert arbeidstid. Det er litt mer velordna i staten.

- Har Målselv forandra seg mye fra da du kom?

- Å ja, det har det. Det er nesten 45 år siden jeg kom til Målselv. Den gangen kjørte man over den gamle Målselvbrua, Moen var et sentrum med butikker og det hele. I dag er det bare et kommunehus der.

- Og primærnæringen?

- I dag er det nesten ikke husdyr igjen i Målselv og Rundhaug meieri er nedlagt for lenge siden. Og det er ikke så mye annet der heller. Og det har skjedd en reduksjon i folketallet.

- Og Forsvarets folk pendler?

- Ja, i dag er det en stor pendleraktivitet, man regner med at det er omkring 1.600 flypendlere i Forsvaret. Det vil si at de pendler hver helg. Årsaken er nok også at medflytteren har vanskelig for å få jobb, dersom de ikke er lærere eller sykepleiere da.

- Du fant ei bombe i Takvatnet en gang du var på fisketur?

- Det viste seg at det var ei øvingsbombe, ei tysk betongbombe. Men da vi fant den ble den undersøkt av marinedykkere og for sikkerhets skyld ble den sprengt.

- Er du ivrig med i Reistadløpet?

- Nei, det kan du ikke si. Jeg har gått det to ganger, siste gange i fjor. Det var en flott tur, i alle fall når det er godt vær. Jeg liker å gå på ski, så vi er en kompisgjeng som pleier å gå over Finnmarksvidda eller Kungsleden i Nord-Sverige.

- Hvem er du?

- Jeg er født og oppvokst i Balsfjord. Etter grunnskolen ble det gymnas i Tromsø. Så var det førstegangstjenesten med befalskurs og brevkurs i journalistikk. Plikttjeneste på Porsangmoen. Etter det Nye Troms som journalist. Resten har vi snakket om.

- Hobbyer?

- Ski og så har jeg en sann lidenskap for et sagbruk hjemme.