– Det er tragisk at denne regjeringa demonstrerer så åpenlyst at man ønsker å avvikle det lille vi har igjen av landmakt. Det gjelder både når det kommer til helikopterstøtte og utsettelsen av nye stridsvogneer.

Slik lyder Nygaards umiddelbare reaksjon til regjeringens forslag til revidert statsbudsjett.

– Dette betyr ikke noe annet enn at alle de fagre ord og løfter og fjaset om historisk satsing er gjennomskubart for alle. Det å foreslå tre helikopter er nesten som å komme med Judas-penger. Hærsjefen sa i januar 2018 at han minimum må ha ni helikopter, og aller helst bør han ha 15, men han har sagt at han kan klare seg med 12, sier Nygaard.

Nå foreslår altså regjeringen Solberg å la tre helikopter stå på Bardufoss, mens de resterende 15 skal være på Rygge. Nygaard håper nå at politikerne kjenner sin besøkelsestid.

– Vi må håpe at opposisjonen samler seg. Hvis ikke blir det  en historisk radering av landmakta. Her bør Ap finne tilbake til seg selv. Ine Eriksen Søreide som minister sa i 2014 at dagens stridsvogner har en  levetid som utløper  i 2019. Nå snakker man om nye vogner i 2025-2030. Dett er hovedvåpenet til Hæren som man nå skal skyve på i ytterligere 10 år. I dag har vi de eldste stridsvognene i Nato.

Hadde virkelig et håp om at man skulle få sluttført LTP-en denne gangen, men man vil ikke det og det er sterkt beklagelig. Nå må Ap finne tilbake til seg selv….En gylden mulighet for dem.

– Dette er krise for Bardufoss

Stortingsrepresentant Sandra Borch (Sp) sier regjeringens reviderte budsjett er krise for Bardufoss.

Borch nøyer seg imidlertid ikke med Bardufoss, men mener regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett er en katastrofe for forsvarsevnen i Nord-Norge og i hele landet.

– Dette går ikke bare utover forsvarsevne, men også den sivile beredskapen. Vi kommer til å kjempe med nebb og klør for å skaffe flertall for en deling mellom Bardufoss og Rygge med ni helikoptre på hvert sted, og at Bardufoss skal utgjøre hovedbasen for helikoptrene, sier Borch.

Borch stiller seg hoderystende til forslaget som er kommet og trekker fram at dette er noe hun og partiet har advart mot siden budsjettet ble lagt fram høsten 2017.

– Regjeringa viser også tydelig at de ikke vil trappe opp mot toprosents-målet, sier Borch og legger til at de nå nå kommer til å jobbe med å få Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti med på laget for å sikre at budsjettet ikke får flertall i Stortinget.

– Uakseptabelt

Stortingsrepresentantene Martin Henriksen (Ap) og Cecilie Myrseth (Ap) sier i en presssemelding at kuttene som foreslås på Bardufoss er uakseptable og mener regjeringen svekker Forsvaret og samfunnsberedskapen.

- Dette er en helt uakseptabel og uforsvarlig svekkelse av Forsvaret og helikopterberedskapen i nord. Regjeringen løper fra løftene om helikopterberedskap, sier stortingsrepresentantene Cecilie Myrseth og Martin Henriksen fra Arbeiderpartiet.

– Regjeringen skriver selv at reduksjonen i helikopter på Bardufoss fører til at dagens transportberedskap for politiet ikke kan videreføres. Med dagens krise med flyambulansene er to av Forsvarets helikopter satt av til å støtte helsetjenestene. Med regjeringas forslag ville dette ikke vært mulig. Med åpne øyne svekker regjeringen både Hæren og beredskapen i nord. De kutter helikoptre på Bardufoss samtidig som Kystvakta står uten NH90. Dette er fullstendig uforsvarlig og noe Ap ikke kan akseptere, sier Myrseth og Henriksen.

REAGERER: Stortingsrepresentant Sandra Borch (Sp) sier regjeringens reviderte budsjett er krise for Bardufoss. Foto: Tom Benjaminsen, iTromsø