- Det som slår meg umiddelbart, er jo at de unge har foreldre og foresatte, sier ordfører Bernhardt Halvorsen når han hører hva rektor ved skolen i Lavangen, Dagfinn Antonsen sier om ungdataundersøkelsen. Her fremkommer det en del mindre positive forhold for oppvekstvillkårene til de unge. Blant annet at unge i kommunen bruker mer alkohol, medikamenter og deltar mindre i organiserte fritidsaktiviteter enn snittet i landet.

Tar ballen

I likhet med rektor er han på linje med at dette ikke er en elev- undersøkelse men omfatter flere forhold utenfor skolen og at alle som er opptatt av barn og unge bør lese undersøkelsen. Dermed tar han ballen som rektor sendte nettopp til politikere.

Foreldrene på banen

- Hvis foreldrene ikke er engasjerte, så blir heller ikke ungene det, sier Halvorsen som tror støtten fra dem har mye å si. Samtidig understreker han at dette er en sammensatt problemstilling.

– Man kan ikke bare leite etter svar på en plass, for eksempel i skolen som ofte blir en hoggestabbe hvis noe går galt, sier han. Han understreker at det er viktig at foreldre tar ansvar for ungene og blant annet setter grenser for hva de kan gjøre eller ikke.

– Det er ikke bare å slippe ut ungene av ytterdøra og be de finne på noe å gjøre. Slik er ikke samfunnet lenger. Det er mange fristelser for de unge gjennom blant annet media og data, sier han.

Positiv ungdom

Halvorsen er opptatt av at unge i Lavangen er positive og engasjerte og hevder at en slik undersøkelse ikke gir hele bildet.

- Prosentregning i slike undersøkelser kan være livsfarlig og slå ut ugunstig da det er få elever hos oss i motsetning til i nabokommuner som Bardu og Salangen, slår han fast.

- Jeg har hatt spesielt god kontakt med tiende klasse som skal være aktivt med i 17.mai feiringa. De er gjennomgående oppvakte elever og vet hvordan samfunnet